„Este o abordare prodentă și normală. (…) Un guvern proeuropean trebuie să-și respecte angajamentele față de partenerii europeni. România se angajează la un deficit de 7% până la finalul anului. Construim un buget prudent, fără să includem venituri nerealizabile sau greu realizabile. (…)
Planul fiscal pe termen mediu prevede un deficit de 7% în șapte ani, o reducere progresivă a deficitului bugetar. Ceea ce construim pentru 2025 trebuie să facem și anii următori. Să asigurăm investiții în România și să nu exagerăm, astfel încât diferența să fie acoperită din împrumuturi.
Bugetul asigură finanțarea pentru educație, sănătate, la apărare – minim 2% din PIB și asigurăm investiții strategice; agricultura și economia nu sunt uitate, au finanțare pentru programele pe care vor să le implemmeteze”, a spus Barna.
Ciolacu: „Vom rămâne în deficit de 7% și în ținta de 7% din PIB pentru investiții”
Vom rămâne în deficit de 7% la sfârșitul anului și în ținta de 7% din PIB pentru investiții, spune Marcel Ciolacu, după discuția pe tema bugetului pe 2025. „Vom vedea, cum zice un clasic în viață, pas cu pas, în funcție de execuție și de venituri”, spune el despre indexarea pensiilor.
„Am avut o întâlnire cu domnul ministru, cu întreaga echipă și de consilieri secretari de stat și cu doamna președinte de la ANAF. Am stabilit indicatorii pe care o să îi prezinte domnul ministru în ședința de guvern de joi. E un pas premergător aprobării legii bugetului de stat. Și am făcut și un calendar împreună. Și am stabilit foarte clar că până la sfârșitul lunii o să trecem legia bugetului prin guvern și o să înaintăm Parlamentului, astfel încât în prima săptămână din sesiunea parlamentară din februarie legia bugetului să fie aprobată. Vom rămâne în deficitul de 7% la sfârșitul anului, așa cum l-am convenit cu Comisia și de asemenea vom rămâne cu ținta de 7% din PIB pentru investiții. Cu alte cuvinte, vom crea un echilibru între investiții, ținând cont că acești doi ani vor fi iarăși doi ani ca și anul 2024, doi ani cu o pondere foarte mare în investiții, având finalizarea PNR-ului până în anul 2026”, spune Marcel Ciolacu.
Premierul menționează că, nominal, este majorată suma alocată investițiilor de la 120 de miliarde la aproximativ 132 de miliarde.
„Am stabilit, la fel cum am promis înainte de votul din Parlament, că vom veni la pensiile mici și medii până la începutul acestui an cu o suplimentare și cu o majorare pe tip one-off până vom vedea execuția bugetară la prima rectificare, când se va analiza dacă se poate, astfel încât să nu afectăm investițiile prevăzute mai ales în PNRR, unde există cofinanțări foarte mari. De exemplu în zona transporturilor de aproximativ 60% s-a ajuns la cofinanțări. Dacă statul român și bugetul de stat își permite indexarea din luna septembrie. Este o abordare prudentă a Ministrului Finanțelor și cred că e o abordare corectă pentru orice Ministru de Finanțe și îl fericit pentru această abordare, astfel încât vom vedea, cum zice un clasic în viață, pas cu pas, în funcție de execuție și de venituri”, încheie Ciolacu.
Ciolacu: Pentru prima oară România va avea cifra 3 în față de venituri din PIB
Premierul Marcel Ciolacu a anunțat că veniturile au crescut anul trecut la 29,6% și că România va avea pentru prima dată cifra 3 în față la venituri din PIB.
„Am avut o creștere a veniturilor, anul trecut, de la 27%, acel 27 consacrat de altfel mai mulți ani, la aproximativ 29,6, cred că până la final va fi 30,1, pentru prima oară România va avea cifra 3 în față de venituri din PIB”, a spus miercuri Marcel Ciolacu după întâlnirea cu ministrul de Finanțe Tánczos Barna.
Șeful Guvernului a spus că ținta de venituri stabilită este tot de 29,6%.
„În continuare domnul ministru și-a stabilit un 29,6 venituri din PIB, asta înseamnă că din jalonul 206 am și îndeplinit acea solicitare prevăzută în PNRR ca să creștem veniturile din PIB cu minimum 2,5 puncte procentuale, noi negociind de fapt o reducere la 1,1 puncte procentuale creștere venituri, rămând ca jalonul 207, cel din cererea de plată numărul 5, să facem echilibrare”, a adăugat premierul.