Numărul donatorilor de sânge a crescut cu 20% în 2024, după majorarea tichetelor de masă

Directoarea CTS Bistriţa, Adina Beudean, a declarat miercuri, pentru AGERPRES, că au fost mult mai multe persoane care au venit la centru pentru a dona, însă unele, având probleme de sănătate, nu au putut face acest lucru.

De asemenea, având în vedere fluxul crescut de donatori, au existat perioade în care s-a sistat donarea pentru anumite grupe de sânge, pentru că se înregistra un surplus.

„În 2024, numărul de donatori a crescut foarte mult, mult mai mult decât cei care au reuşit să doneze, pentru că, sub o formă sau alta, trebuie să recunoaştem că şi acea mărire a tichetelor, de la 66 de lei la 280 de lei, a fost o mărire, şi atunci foarte mulţi au încercat sau au venit să ajute pe alţii, doar că unii aveau probleme de sănătate. De aceea vă spun că numărul donatorilor care ne-au călcat pragul a fost mult mai mare decât cei care au donat şi cei care au donat au fost, pentru 2024, în jur de 20% peste 2023. Am ajuns şi în faza, câteva luni, de a stopa câteva grupe şi RH-uri, mai ales cele pozitive, pentru că mai ales 0 pozitiv şi A pozitiv sunt majoritatea populaţiei şi atunci consumul nu era direct proporţional cu donarea de sânge şi am fost nevoiţi în repetate rânduri să sistăm donarea pe o anumită grupă de sânge”, a explicat Beudean.

Anul trecut, la Bistriţa au donat sânge 6.499 de persoane, faţă de 5.441 în anul 2023, vârfurile fiind atinse în luna ianuarie, imediat după majorarea tichetelor (610 donatori) şi în aprilie, luna premergătoare Paştelui (651 donatori).

Numărul celor aflaţi anul trecut la prima donare a fost însă mai mic decât cel înregistrat în 2023, respectiv de 821 persoane, în scădere cu 202 persoane.

Printre cei aflaţi la prima donare s-au regăsit mulţi tineri cu vârste cuprinse între 18 şi 20 de ani, unii venind să doneze sânge la câteva zile după împlinirea vârstei majoratului.

Potrivit statisticilor CTS Bistriţa, marea majoritate a donatorilor sunt bărbaţi, iar peste jumătate provin din mediul urban.

Cei mai vechi donatori vin la centru de peste 30 de ani şi pe aceştia personalul medical a reuşit să îi coopteze pentru afereză trombocitară, o procedură ce durează mai mult timp.

Există şi donatori care vin la Bistriţa din alte judeţe, însă aceştia sunt verificaţi la centrele din judeţele de domiciliu dacă respectă intervalul legal de opt săptămâni între două donări, având în vedere că au existat cazuri când această prevedere nu era întrunită.

Sângele donat la Bistriţa a ajuns, în cursul anului trecut, şi în centrele din Deva, Cluj-Napoca, Târgu Mureş sau Baia Mare.

Donatorii s-au obişnuit şi cu programările făcute prin intermediul aplicaţiei BlooDoChallenge – carnetul digital de donator, la care apelează circa 85% din total, restul făcându-şi programările fie telefonic, fie pe pagina de socializare a CTS Bistriţa.

Sursa: www.stiripesurse.ro

Compania aeriană românească AnimaWings a inaugurat zborurile directe Bucureşti – Cluj şi retur, iar din martie lansează rutele Bucureşti – Iaşi şi Bucureşti – Oradea şi retur

Serbia denunţă o escaladare periculoasă după ce Kosovo în Kosovo