Medicul pneumolog Cristian Oancea atrage atenţia asupra faptului că nu doar iarna, ci şi pe timpul verii organismul uman este supus unui stres atunci când trece prin schimbări bruşte de temperatură. El subliniază importanţa schimbării sau igienizării filtrelor aparatelor de climatizare folosite pe timpul verii, arătând că acestea pot acumula germeni foarte dăunători plămânilor.
Medicul Cristian Oancea a explicat, la , că unul dintre motivele pentru care se înregistrează un număr mare de pneumonii pe timp de vară îl reprezintă filtrele neschimbate sau neigienizate ale aparatelor de climatizare.
”Avem foarte multe pneumonii vara. Clima. Trebuie tot timpul să avem, cel puţin o dată pe an, acele filtre schimbate sau curăţate de la climele care sunt în maşină sau unde ne desfăşurăm activitatea. Acolo se adună tot felul de germeni şi sistemul acela de ventilaţie trebuie curăţat şi ar trebui, cu cât sunt o adunare de populaţii sau o corporaţie mai mare, ar trebui schimbate din ce în ce mai des sau curăţate din ce în ce mai des. Mentenanţa ajută foarte mult să respirăm mai curat”, a explicat Cristian Oancea, miercuri seară.
Medicul a precizat că una dintre metodele de purificare a aerului din încăperi o reprezintă aparatele speciale care detoxifică aerul din cameră, din casă, despre care a spus că ”sunt nişte soluţii să respirăm mai frumos”.
Medicul a atras, de asemenea, atenţia asupra impactului pe care schimbările bruşte de temperatură îl au asupra sănătăţii plămânilor.
”Organismul nostru nu se poate adapta brusc. Dau un exemplu: vara avem un număr crescut de pneumonii. De la 40 de grade intrăm în maşină şi unde punem clima la 16 sau 18 grade. Nu ne putem adapta organismul rapid la o diferenţă de 20 de grade în decurs de jumate de oră sau două ore. Acest gen de stresuri termice, cum le numim noi, fac ca imunitatea pulmonară să se prăbuşească şi microbiota noastră, pentru că noi suntem colonizaţi în interiorul plămânului nostru cu tot felul de germeni, schimbările de temperatură fac aceşti germeni să exacerbeze”, a explicat medicul.
El a menţionat că şi trecerea, în anotimpul rece, în decurs de câteva ore, de la temperaturi negative sau de la zero grade la 16-17 grade reprezintă ”un şoc termic greu de suportat de organism”.