Autorităţile americane au anunţat miercuri că au decis să interzică utilizarea în produse alimentare şi în medicamente a unui colorant roşu controversat, cunoscut de peste 30 de ani pentru faptul că provoacă diverse tipuri de cancer la animale, informează AFP.
Decizia de miercuri este considerată o mare victorie pentru asociaţiile consumatorilor din Statele Unite. Denumit Eritrozină, acest colorant de sinteză, creat pe bază de petrol, este cunoscut şi sub numele de E127 în Europa şi Red 3 (Roşu 3) în Statele Unite. El este folosit pentru a da alimentelor sau capsulelor de medicamente o culoare ce variază de la roz la roşu aprins.
Până în prezent, el putea fi găsit în aproximativ 3.000 de produse alimentare comercializate în Statele Unite, potrivit bazei de date a asociaţiei de mediu EWG: în bomboane, fructe la conservă, băuturi sau ca substitut vegetarian pentru şuncă.
Agenţia americană pentru alimente şi medicamente (FDA) „a revocat autorizarea de utilizare a Red 3 în alimentele şi medicamentele ingerate”, precizează un document oficial publicat miercuri.
Deja, acest colorant nu mai putea fi utilizat în Statele Unite în produsele cosmetice şi medicamentele aplicate direct pe piele încă din 1990, din cauza riscurilor de alergie şi a suspiciunilor legate de caracterul său cancerigen, după ce mai multe studii au arătat că a provocat cancere la rozătoare.
În alte zone ale lumii, mai multe ţări, în special cele din Uniunea Europeană, au restrâns sever utilizarea sa.
Asociaţii americane ale consumatorilor au depus în 2022 o cerere la FDA pentru a cere interzicerea acestui aditiv în produsele alimentare şi medicamentele administrate pe cale orală.
În cele din urmă, autorităţile din SUA au decis să răspundă favorabil acelei solicitări.
Producătorii nu vor mai avea voie să folosească colorantul, numit roșu nr. 3 sau roșu colorant 3, după ce studiile l-au legat de cancer la șobolani masculi de laborator, a anunțat miercuri Administrația pentru Alimente și Medicamente din SUA (FDA).
În timp ce expunerea normală la colorant este mult mai mică la oameni decât la șobolani din studii, legea americană impune o interdicție dacă se găsește vreo legătură cu cancerul.
Vopseaua este folosită în principal în bomboane, prăjituri, prăjituri, deserturi congelate și glazură, precum și în unele medicamente, a spus agenția.
Interdicția este rezultatul unei petiții depuse în 2022 de un număr de grupuri, inclusiv Centrul pentru Știință în Interes Public. Ei au susținut că colorantul ar trebui interzis din cauza legăturilor sale cu cancerul și a utilizării sale pe scară largă de către consumatorii americani, în special copii.
Red No 3 a fost interzis în produse cosmetice în urmă cu 35 de ani de către FDA. California a interzis, de asemenea, aditivul din produsele alimentare în octombrie 2023.
Este restricționat în țări din afara SUA, cum ar fi Australia, Noua Zeelandă și Uniunea Europeană.
Interdicția FDA este „întârziată de mult”, a spus Centrul pentru Știință în Interesul Public, un grup non-profit de susținere a consumatorilor, cu sediul în SUA, care a susținut de multă vreme interdicția.
„În cele din urmă, FDA pune capăt paradoxului de reglementare conform căruia Red 3 este ilegal pentru utilizare în ruj, dar perfect legal pentru a hrăni copiii sub formă de bomboane”, a declarat președintele grupului, dr. Peter Lurie, într-o declarație de miercuri. .
Producătorii de alimente care utilizează numărul 3 roșu vor avea până în ianuarie 2027 să își reformuleze produsele, în timp ce producătorii de medicamente vor avea un an în plus – până în ianuarie 2028 – pentru a se ajusta.
Alimentele importate în SUA vor trebui, de asemenea, să respecte noua interdicție, a spus FDA.
Ce alimente conțin Red Dye 3?
Red No 3, cunoscut și sub numele de eritrozină sau colorant roșu 3, a fost folosit într-o serie de bomboane, produse de panificație, produse din fructe și băuturi.
Bomboanele colorate – precum Pez – includ aditivul ca ingredient. De asemenea, a fost folosit în produse de patiserie pentru prăjitor de pâine, cireșe maraschino și unele sucuri și băuturi cu aromă de fructe.
Aditivul a fost folosit în siropurile pentru tuse și vitaminele gumate pentru a le conferi o culoare roșie aprinsă.
Unii producători au renunțat deja la utilizarea vopselei în produsele lor, cum ar fi Dole, care l-a eliminat din bolurile de fructe în 2023.
În loc de colorant roșu 3, unele companii au început să folosească colorant roșu 40, care este considerat o alternativă mai sănătoasă, deși un studiu a legat-o de o creștere a tulburărilor intestinale la șoareci.
Un alt studiu al Agenției pentru Standarde Alimentare din Marea Britanie a legat colorantul roșu 40 de hiperactivitate crescută la copii. Aditivul a fost interzis în școlile din California de anul trecut.