„În prezent se desfăşoară proceduri în mai multe locuri, inclusiv la Autoritatea de integritate, în cadrul unei anchete penale”, a anunţat biroul procurorului într-un comunicat.
Contactat de AFP, acesta nu a precizat pe ce presupuse delicte se bazează ancheta şi un purtător de cuvânt a refuzat să explice natura exactă a procedurilor în curs.
Autoritatea de integritate este un organism public autonom înfiinţat la sfârşitul lui 2022 de guvernul naţionalist al lui Viktor Orban sub presiunea UE pentru a controla utilizarea fondurilor comunitare.
De la revenirea sa la putere în 2010, prim-ministrul este acuzat de criticii săi că îşi ajută apropiaţii să controleze mari sectoare din economie, îmbogăţindu-se din licitaţiile publice.
În 2022, UE a declanşat o procedură împotriva Ungariei, numită mecanism de condiţionalitate, încercând să blocheze alocarea de fonduri UE. Blocul comunitar a acuzat lipsa de control şi de transparenţă, contrară tratatelor.
Înfiinţarea Autorităţii de integritate a permis deblocarea unei părţi a banilor.
Dar în total 19 miliarde de euro rămân blocate şi ţara din Europa centrală a pierdut deja definitiv la 31 decembrie peste un miliard de euro, o premieră în UE.
Autoritatea de integritate a examinat zeci de cazuri de la crearea sa, dar s-a plâns că nu dispune de „instrumente şi atribuţii adecvate” pentru a preveni eficient utilizarea lor abuzivă.
Corupţia a devenit endemică în Ungaria, acum ultima la acest criteriu în clasamentul ONG-ului Transparency International între Cei 27.