În ultimii patru ani, Compania de Apă Arad a derulat proiecte pentru epurarea apelor în municipiul Arad, în oraşele Lipova şi Ineu şi în comuna Gurahonţ, după ce a aplicat pentru fonduri europene prin Programul INTERREG RO-HU. Parteneră în obţinerea fondurilor transfrontaliere a fost compania de apă din oraşul ungar Szeged, care a dezvoltat proiecte similare.
Reprezentanţii Companiei de Apă Arad au transmis, vineri, la solicitarea AGERPRES, că toate cele patru staţii de epurare au fost finalizate, iar apele deversate acum în Mureş şi Crişul Alb îndeplinesc normele de mediu.
Ultima staţie a fost finalizată în luna decembrie, în comuna Gurahonţ (3.500 de locuitori), unde nu exista o astfel de facilitate. Proiectul s-a ridicat la suma de 5.271.641 de lei.
„Apa uzată era tratată prin decantare şi apoi evacuată în râul Crişul Alb. Noua staţie va deservi întreaga localitate Gurahonţ şi include o treaptă mecano-biologică, care asigură o epurare eficientă a apei uzate şi respectă cele mai recente reglementări în domeniul protecţiei mediului privind reducerea substanţelor organice şi protecţia resurselor de apă. Această investiţie reprezintă un pas important în modernizarea infrastructurii de apă şi canalizare a localităţii Gurahonţ, oferind locuitorilor un serviciu de utilitate publică mai sigur şi mai eficient. De asemenea, proiectul este în concordanţă cu angajamentele Aradului şi ale ţării noastre în domeniul protecţiei mediului şi al respectării legislaţiei europene”, a transmis Compania de Apă Arad.
Proiectul „Îmbunătăţirea managementului calitativ al râurilor transfrontaliere: Criş (Körös), Mureş (Maros) şi Tisa (Tisza)” a avut o finanţare totală de 13.248.852 lei pentru judeţul Arad. Finanţarea a fost obţinută în 2019, iar lucrările s-au derulat între 2021 şi 2024, perioadă în care au fost finalizate lucrările şi la staţiile de epurare din Arad (3.024.946 lei), Lipova (3.138.196 lei) şi Ineu (1.814.069 lei). În aceste trei localităţi existau staţii de epurare, însă foloseau tehnologii învechite.
„La cele trei staţii de epurare s-au adus îmbunătăţiri tehnologice pentru eficientizarea tratării apei uzate. La Staţia de Epurare Arad şi Staţia de Epurare Ineu s-au făcut înlocuiri de echipamente, iar la Staţia de Epurare Lipova s-a construit o treaptă de epurare mecanică”, a mai precizat Compania de Apă.