Când Donald Trump a sosit la Washington în 2017, chiar înainte de prima sa învestire, era un străin pentru majoritatea celor din oraş. Fiind singurul preşedinte din istorie fără experienţă anterioară în funcţii publice sau în armată, nu era clar cum va guverna. Nu este cazul şi de data aceasta, relatează Associated Press.
După patru ani în Biroul Oval, fostul şi viitorul preşedinte revine la putere cu experienţă şi cu o echipă foarte diferită.
Peisajul politic a fost transformat, ambele camere ale Congresului fiind acum pline de republicani care îi sunt supuşi.
El este cel care a populat Curtea Supremă şi instanţele federale la toate nivelurile.
Liderii mondiali care i-au fost cândva critici au părăsit scena mondială sau sunt mai dispuşi să lucreze cu el.
Trump se lăuda cândva că nu are experienţă politică. Acum are destulă. Programul lui Trump din primul mandat a fost, în special în primele zile, adesea blocat de tribunale şi de lupte interne. Mulţi dintre membrii Cabinetului său au lucrat discret sau deschis pentru a-i opri ideile. Dar Trump a petrecut patru ani învăţând cum se adoptă legislaţia, cum să trateze cu liderii mondiali şi cum să maximizeze puterea funcţiei.
„Vom face o treabă şi mai bună pentru că acum avem o experienţă extraordinară”, le-a spus el reporterilor la o conferinţă de presă recentă la Mar-a-Lago, staţiunea sa din Florida, reflectând asupra modului în care s-au schimbat lucrurile.
PERSONALUL
Trump a invocat adesea lipsa sa de experienţă pentru a explica de ce a angajat persoane pe care ulterior a regretat că le-a adus la bord. „Nu cunoşteam oamenii. A trebuit să mă bazez pe oameni pentru a-mi da nume”, a spus el în timpul unui eveniment Turning Point în 2023. Dar acum, a spus el, „îi cunosc pe cei grozavi. Îi cunosc pe cei inteligenţi. Îi ştiu pe cei tălâmbi, îi ştiu pe cei slabi, îi ştiu pe cei proşti”.
Trump şi aliaţii săi au avut, de asemenea, patru ani de absenţă din funcţie pentru a pregăti terenul pentru revenirea sa. Cu mult înainte ca tranziţia sa oficială să intre pe ultima sută de metri, grupuri aliate precum Heritage Foundation şi America First Policy Institute lucrau la elaborarea a sute de documente de politică, ordine executive şi legi gata să fie promovate în prima zi.
FĂRĂ OPONENŢI REPUBLICANI
Oponenţii republicani din Congres au fost îndepărtaţi sau s-au retras. În 2017, preşedintele Camerei Reprezentanţilor a fost reprezentantul Paul Ryan, republican din Wisconsin, care şi-a retras sprijinul în timpul campaniei din 2016 şi l-a numit ulterior pe Trump un „narcisist autoritar”. Liderul majorităţii din Senat era senatorul Mitch McConnell, care îl catalogase pe Trump drept „prost”, „irascibil” şi o „fiinţă umană josnică”.
Ryan nu a candidat pentru realegere în 2018. McConnell s-a retras din funcţia de lider al republicanului, dar rămâne în Senat.
Critici vocali precum senatorul de Utah Mitt Romney şi reprezentanta de Wyoming Liz Cheney au plecat.
Jocurile agresive ale lui Trump în alegerile primare republicane au creat o nouă generaţie de membri care îl ascultă. Preşedintele Camerei Reprezentanţilor, Mike Johnson, republican, şi noul lider al majorităţii din Senat, John Thune, republican din Dakota de Sud, ştiu că puterea lor depinde, în mare parte, de sprijinul lui Trump.
„A schimbat de unul singur partidul”, a declarat senatorul republican Jim Banks. El a depus jurământul ca membru al Camerei în momentul în care Trump a ajuns la Washington în 2017, când, potrivit lui Banks, Trump a trebuit să se confrunte adesea cu împotrivirea republicanilor. Acum, „toată lumea ştie că Donald Trump este cel care trage sforile”, a recunoscut Banks. „El este şi noi îi vom urma exemplul, îl vom sprijini şi vom trece agenda pentru care poporul american a votat când l-a ales de data aceasta”, a adăugat senatorul. Banks a menţionat reacţia când Trump s-a adresat republicanilor din Senat, la Capitoliu, în timp ce se afla acolo pentru funeraliile fostului preşedinte Jimmy Carter. Toţi membrii, inclusiv criticii din trecut, a spus el, s-au ridicat în picioare, exprimându-şi sprijinul pentru Trump, pentru agenda sa şi pentru persoanele nominalizate în cabinetul său.
„CUIBUL DE VIPERE”, ÎMBLÂNZIT
Trump a avut şase directori de campanie în timpul primelor sale două candidaturi la Casa Albă şi patru şefi de personal în timpul primului său mandat. Casa Albă în acea perioadă era cunoscută pentru conflictele şi disputele dintre facţiunile concurente.
Operaţiunea 2024 a lui Trump a fost diferită. Condusă de Susie Wiles, un agent republican veteran din Florida, campania a fost lăudată de ambele partide ca fiind cea mai disciplinată, profesionistă şi competentă de până acum.
Wiles i se alătură acum lui Trump la Washington în calitate de şef de personal. Deşi există încă ciocniri de personalitate, Wiles a spus clar că nu îi va tolera pe cei care încearcă să deturneze agenda. „Nu le urez bun venit oamenilor care vor să lucreze de capul lor sau să fie vedete”, a declarat Wiles într-un interviu recent pentru site-ul de ştiri Axios. „Eu şi echipa mea nu vom tolera reproşuri, interpretări nepotrivite sau drame. Acestea sunt contraproductive pentru ‘misiune’”, a punctat ea.
VECHEA GARDĂ DE OPONENŢI PE SCENA INTERNŢIONALĂ A DISPĂRUT
Cancelarul german Angela Merkel a ieşit de pe scena politică în 2021. Canadianul Justin Trudeau este pe picior de plecare. Şi au avut loc schimbări turbulente de conducere în Marea Britanie, Franţa şi Coreea de Sud.
În întâmpinarea lui Trump se află, în schimb, un grup de lideri populişti care îi împărtăşesc sensibilităţile, inclusiv premierul italian Giorgia Meloni, argentinianul Javier Milei şi premierul ungar Viktor Orbán.
„Sprijinirea familiilor, combaterea migraţiei ilegale şi apărarea suveranităţii naţiunilor noastre. Acesta este terenul comun pentru cooperarea dintre forţele conservatoare din Europa şi SUA”, a declarat Orbán după întâlnirea cu Trump la Mar-a-Lago anul trecut.
Pe de altă parte, Trump va avea din nou de-a face cu liderii autoritari pentru care şi-a exprimat cândva admiraţia: Vladimir Putin, Xi Jinping din China şi Kim Jong Un din Coreea de Nord.