Marţi, la 12.45, ora României, $TRUMP se tranzacţionează la circa 39 de dolari, în scădere cu mai mult de 27% în ultimele 24 de ore, la o capitalizare de piaţă de circa 7,8 miliarde de dolari, conform platformei CoinMarketCap, care calculează o medie a cotaţiilor de pe mai multe platforme de exchange.
Preşedintele Donald Trump a lansat vineri, 18 ianuarie, propria criptomonedă, sub indicativul $TRUMP. Preţul la care se tranzacţionează marţi, 21 ianuarie, este la jumătate faţă de preţul maxim de 75 de dolari pe care l-a atins $TRUMP în data de 19 ianaurie, transmite Ziarul Financiar.
$TRUMP este un aşa-numit meme coin, adică o criptomonedă care nu are în spate nicio promisiune că va livra un proiect, ci doar popularitatea unui subiect în mediul online.
Discursul inaugural al lui Trump de luni a fost însoțit de o serie de ordine prezidențiale și planuri care vizau taxe vamale, măsuri anti-imigrație, dereglementarea sectorului energetic, dar și o derogare în ceea ce privește închiderea popularei aplicații chinezești de videosharing TikTok.
Cu toate acestea, el nu a menționat criptomonedele, dezamăgind un sector care, timp de luni de zile, a fost încântată de perspectiva ca el să revină la Casa Albă și să inițieze o schimbare semnificativă în politicile SUA față de această clasă volatilă de active, în special în ceea ce privește eliminarea reglementărilor introduse de administrația democrată anterioară, informează Reuters.
Investitorii în crypto se așteptau ca Trump să ia măsuri din prima zi a mandatului
„Cred că pe termen scurt există șansa ca aceasta să fie o situație de tipul ‘vinde-după-știri’”, a declarat Matthew Dibb, director de investiții al firmei de active crypto Astronaut Capital. El face referire la un concept bine-cunoscut în lumea speculațiilor bursiere, când investitorii cumpără un activ pe fondul zvonurilor privind un anunț important iminent, pentru a vinde apoi la un preț mai mare după confirmarea știrii.
Dibb a explicat de asemenea că investitorii crypto anticipaseră implementarea unor acțiuni prezidențiale încă din prima zi de mandat a lui Trump.
„Piața avea mari așteptări cu privire la o rezervă strategică de bitcoin și la relaxarea reglementărilor legate de activele digitale, dar este mai probabil ca aceste evoluții să fie implementate treptat, pe parcursul mai multor luni, decât în câteva zile. Bitcoin a scăzut deja… Ne așteptăm la o volatilitate suplimentară aici și, probabil, la vânzări”, a mai spus analistul.
Totuși, Trump a demarat deja schimbări de personal pe care industria le consideră încurajatoare.
El l-a nominalizat pe Paul Atkins, un consilier al său pe probleme financiare și fost comisar al Comisiei pentru Bursă și Valori Mobiliare (SEC), la conducerea autorității de reglementare a piețelor financiare. Având în vedere că Atkins este cunoscut pentru pozițiile sale legate de relaxarea sau eliminarea reglementărilor, analiștii consideră că este probabilă o abordare semnificativ diferită la șefia SEC în ceea ce privește domeniul crypto.
Trei surse informate despre situație au declarat pentru Reuters că oficialii cu rang înalt din cadrul SEC cu simpatii republicane sunt pregătiți să înceapă reformarea politicilor agenției privind criptomonedele, posibil chiar de săptămâna viitoare.