Vicepreşedinta executivă pentru Suveranitate tehnologică, securitate şi democraţie a Comisiei Europene, Henna Virkkunen, a declarat în intervenţia sa la dezbaterea privind consolidarea serviciilor digitale pentru a preveni interferenţa în alegeri că reţelele sociale sunt tot mai des utilizate pentru astfel de acţiuni.
„Am văzut în ultimii ani diferitele campanii ale Rusiei pe Instagram şi pe Facebook. Am deschis chiar o procedură în baza Actului privind serviciile digitale (DSA) pentru aceste ingerinţe. Am văzut acest lucru luna trecută în România, unde Curtea Constituţională a anulat alegerile prezidenţiale după ce documente au putut demonstra campanii de manipulare pe TikTok. Am deschis de asemenea împotriva TikTok o procedură care este pe rol. Acestea sunt evenimente fără precedent în istoria democraţiei europene”, le-a spus Henna Virkkunen eurodeputaţilor.
„Democraţia este valoarea de bază a Uniunii noastre. Alegerile libere, corecte şi incluzive sunt miezul democraţiei. Astfel de alegeri necesită însă un răspuns puternic în momentul în care nu sunt respectate aceste principii”, a adăugat ea, subliniind că UE dispune de un cadru legal puternic pentru platformele online care poate menţine un echilibru între libertate şi respectarea regulilor, respectiv DSA.
„Aceste platforme sunt obligate să facă o evaluare de risc, să pună în aplicare măsuri de atenuare privind procesele electorale şi discursul în spaţiul public. Bazându-se pe evaluarea riscului, platformele pot să folosească algoritmi pentru a decide asupra sistemelor de moderare în scopul de a atenua aceste riscuri cu respectarea regulilor. Nu se poate spune suficient că DSA nu cenzurează conţinuturi, ci creează mecanisme eficiente pentru eliminarea conţinutului ilegal care încalcă legislaţia europeană, precum instigarea la ură. Pentru că ceea ce este ilegal offline trebuie să fie ilegal şi online„, a subliniat vicepreşedinta CE.
Ea a menţionat că DSA conţine clauze de salvgardare privind apărarea libertăţii de expresie pe platforme şi că transparenţa este un principiu de bază, dar că în acelaşi timp obligă platformele să „respecte anumite condiţii şi să stabilească anumiţi parametri în ceea ce priveşte sistemele lor de recomandare”.
„Având în vedere alegerile numeroase pe care le-am avut în 2024 şi care urmează în 2025, Comisia a planificat ca în aprilie 2025 să îmbunătăţească măsurile şi sancţiunile pentru cazurile în care integritatea electorală nu este respectată. Pot să vă asigur că şi CE ia în serios punerea în aplicare a DSA. Am luat deja măsuri importante încă de la intrarea în vigoare a DSA. (…) Nu mai puţin de zece proceduri au fost deja deschise – una împotriva X, trei împotriva Tik Tok, una împotriva Ali Express, două împotriva Facebook şi Instagram şi una împotriva Temu. Într-unul din cazuri au fost trase deja anumite concluzii şi una dintre anchete s-a închis deja”, a arătat înaltul oficial european.
Henna Virkkunen a dat asigurări că toate echipele executivului UE lucrează la turaţie maximă şi a prezentat stadiul procedurilor împotriva X şi TikTok.
„În timpul audierii mele eu am spus că ne vom asigura că vom dubla numărul de colegi care lucrează pe DSA până la sfârşitul anului 2025 şi că vom avea 200 de persoane. Comisia nu lucrează însă izolat pe DSA, mai ales în ce priveşte aspecte de integritate electorală care necesită un efort şi la nivel naţional, lucrăm împreună (…) inclusiv cu acei coordonatori pe DSA din statele membre care au curând alegeri în ţara lor”, a explicat ea.
Vicepreşedinta executivă a CE pentru suveranitate tehnologică, securitate şi democraţie a vorbit despre faptul că pe 6 februarie va avea loc „o discuţie strategică pe teme precum egalitatea de oportunitate între partidele politice şi candidaţi, integritatea electorală şi gestiunea informaţiilor în contextul electoral”, fără a furniza mai multe amănunte despre acest eveniment.
În acelaşi timp, ea a vorbit despre codul de bune practici pentru combaterea dezinformării care va fi evaluat de Comisie în perspectiva integrării sale în DSA.
„Ca parte din codul de bune practici pe dezinformare sunt mai mulţi actori care au semnat deja un set de măsuri pentru combaterea dezinformării – Meta, Google, Microsoft, TikTok sunt deja semnatari ai acestui cod. În vederea ameninţării pe care informaţiile de acest tip îl aduc la adresa societăţilor noastre mă aştept la un angajament puternic din partea platformelor pentru a putea pune în aplicare mai departe măsurile corecte pentru ca aceste prevederi să poată fi puse în aplicare”, a spus Virkkunen.
„Când e vorba de alegeri sistemul de alertă rapidă care funcţionează în cadrul codului nostru s-a dovedit a fi foarte eficient, arătând că cei care verifică faptele la nivel independent şi toţi actorii implicaţi sunt într-o colaborare foarte bună. Eu contez pe cei care au semnat acest acord şi pe ofertanţii de pe platforme pentru a putea asigura o bună desfăşurare a alegerilor”, a dat ea asigurări.
„Stimaţi deputaţi în PE, protecţia democraţiei în faţa ameninţărilor de astăzi necesită un răspuns larg. Pregătim acum o nouă evaluare a riscului pentru democraţie a tuturor acţiunilor de dezinformare, manipulare şi distorsionare a faptelor şi încercăm să ne întărim capabilitatea de a putea să identificăm la timp aceste ameninţări. Vom aborda şi ameninţările interne la adresa democraţiei şi nu ne vom lăsa intimidaţi”, a mai afirmat Henna Virkkunen.
Ea şi-a încheiat intervenţia dând asigurări că executivul UE este pe deplin angajat pentru a proteja democraţia şi discursul public şi că va folosi „toate instrumentele pe care le are la dispoziţie” în acest scop.