Diferenţa dintre al 45-lea președinte (Trump I) și al 47-lea (Trump II) este clară. Primul discurs de inaugurare descria un „carnagiu”. Industriile americane și locurile de muncă erau decimate de concurența neloială din partea altora. De data aceasta, sloganul care a deschis și închis discursul este cel privind noua Epocă de Aur care începe pentru America. Alte teme rămân identice din 2017 până în 2025: lupta împotriva imigrației ilegale, reconstrucția suveranității naționale, America First. Numai că spre deosebire de acum opt ani, acum abundă tonurile pozitive, conform Rador Radio România.
Explicația acestei schimbări: Trump II este mai puternic. Este proaspătul beneficiarul al unui „adevărat” succes electoral. Cu o majoritate slabă în Congres pe care o poate pierde în 18 luni, a câștigat atât colegiul electoral, cât și votul popular. Şi-a îmbunătățit consensul nu numai în circumscripțiile tradiționale de dreapta, ci și în rândul femeilor, tinerilor, minorităților etnice, înregistrând progrese chiar și în bastioane progresiste precum California și New York.
Nu a unificat țara, însă a exploatat erorile și excesele unei stângi care s-a transformat în minoritate. Trump II este foarte diferit de cel de acum opt ani și datorită desfășurării oamenilor puternici care l-au aplaudat la ceremonia de depunere a jurământului de ieri. S-a vorbit mult despre riscul unei „derive oligarhice”, mai ales de când lui Elon Musk i s-au alăturat ceilalți exponenți Big Tech, urcându-se cu toţii în carul câştigător. În 2017, aceiași capitaliști digitali erau la fel de vizibil de partea opusă. Toți, fără excepție. de altfel Musk a finanțat și campania lui Hillary Clinton.
Trump a trăit primele alegeri ca o „lebădă neagră”, un accident de parcurs, o glumă a istoriei. În primul său mandat de patru ani, fusese înconjurat de disprețul marilor capitaliști: pentru adevăratele nume mari el era un pitic, un mic om de afaceri cu o reputație dubioasă, un faliment în serie. Musk îl definise ca fiind nepotrivit pentru rolul de director executiv al națiunii. Opt ani mai târziu, starea de spirit este de nerecunoscut, acel outsider disprețuit în 2017 de capitaliștii „adevărați”, este înconjurat astăzi de aprobarea lor respectuoasă. O aliniere care răspunde, desigur, unei logici a puterii. Dar care în acelaşi timp este și consacrarea spectaculoasă a unei crize de respingere.
Cei care controlează giganți precum Amazon, Facebook, Google sunt animale de piață, au antene sensibile pentru a capta dispozițiile consumatorilor. De ceva vreme în America se desfășura o revoltă a majorității tăcute împotriva exceselor fanatice și intolerante ale culturii woke, care în 2017 încă era în faza ascendentă a parabolei sale hegemonice. Îmbrățișarea marilor capitaliști are un dublu sens. Pe de o parte, establishmentul care a îmbrățișat și finanțat toate cauzele progresiste recunoaște că stânga a înstrăinat secțiuni moderate ale opiniei publice și că astăzi pendulul se îndreaptă în direcția unei schimbări de curs.
Pe de altă parte, bugetele oraşelor New York și Chicago sunt epuizate de primirea străinilor; educația sexuală care în școala elementară impune copiilor libertatea de a-și schimba genul fără a-și informa măcar părinții a devenit alarmantă; iar ecologismul apocaliptic a alienat clasa muncitoare. Acestea sunt motivele pentru care, Trump II a putut anunța o „revoluție bazată pe bun simț”. Iar capitaliștii din Big Tech sar în carul caştigătorului pentru a-i influența direcția de mers.
Trump le-a promis că odată cu pumnul său dur privind imigrația ilegală va folosi însă rațiunea și pragmatismul în eliberarea celebrelor vize H1B, care garantează multinaţionalelor din Silicon Valley ingineri IT sosiți din China, India, Germania și Italia.
De fapt, una din problemele lui Trump II este că Epoca de Aur a Americii este deja în curs de decenii. Dacă ne uităm la creșterea PIB-ului și la ocuparea forței de muncă, vom observa că nicio altă națiune nu se descurcă atât de bine. Inegalitățile au scăzut chiar recent. Tulburările sociale sunt legate în parte de ordinea publică – asupra căreia guvernul federal de la Washington are un impact limitat – și de inflație. Pe care nu o va elimina ca prin magie prin creșterea ofertei de energie ieftină, pentru că sub Biden, America a stabilit deja un record în extracția de gaze și petrol, depășind Rusia și Arabia.