Ministerul Finanțelor vrea o scutire de impozit pentru jucători importanți din zona energetică (Proiect)

„Pentru contribuabilii care au obţinut venituri din vânzarea combustibililor solizi, naftalinei, uleiului pentru încălzire, petrolului lampant, hidrogenului, produselor lubrifiante şi de răcire, în cadrul activităţilor desfăşurate potrivit codurilor 4671 – „Comerţ cu ridicata al combustibililor solizi, lichizi şi gazoşi şi al produselor derivate”, respectiv 4681 – „Comerţ cu ridicata al combustibililor solizi, lichizi şi gazoşi şi al produselor derivate”, 4730 – „Comerţ cu amănuntul al carburanţilor pentru autovehicule în magazine specializate”/ „Comerţ cu amănuntul al carburanţilor pentru autovehicule”, se propune excluderea din sfera de aplicare, în anumite condiţii”, se arată într-un proiect de ordonanţă publicat de Ministerul Finanţelor.

Prevederile nu se aplică în cazul în care aceşti contribuabili desfăşoară o serie de activităţi secundare printre care extracţia petrolului şi a gazelor naturale sau fabricarea produselor obţinute prin rafinarea petrolului.

În nota de fundamentare care însoţeşte proiectul de act normativ, iniţiatorul a explicat faptul că modificările referitoare la ICAS determină reducerea sarcinii fiscale şi a costurilor de conformare pentru contribuabilii care desfăşoară activitate de vânzare cu ridicata/amănuntul a combustibililor solizi, naftalinei, uleiului pentru încălzire, petrolului lampant, hidrogenului, produselor lubrifiante şi de răcire, în cadrul codurilor CAEN vizate.

Iniţiativa vine după ce, la jumătatea acestei luni, Camera Consultanţilor Fiscali a solicitat clarificări urgente cu privire la aplicarea impozitului suplimentar pentru persoanele juridice care desfăşoară activităţi în sectoarele petrol şi gaze naturale (ICAS).

„Două coduri CAEN provoacă confuzie: 4671 şi 4730. Acestea includ, pe lângă activităţi de comerţ cu combustibili gazoşi şi pe bază de petrol, şi alte alte tipuri de combustibili sau produse derivate cu combustibili. Cu alte cuvinte, discutăm despre lemn de foc, brichete sau peleţi, naftalină, uleiuri lubrifiante, antigel, cărbune”, a susţinut Dan Manolescu, preşedintele Camerei Consultanţilor Fiscali, citat într-un comunicat transmis în 14 ianuarie.

Acesta atrăgea atenţia că vor ajunge să datoreze ICAS (impozit specific pe cifra de afaceri) şi agenţii economici care nu desfăşoară activităţi de comerţ cu combustibili gazoşi şi pe bază de petrol, dar comercializează acele bunuri. Este vorba atât de magazine, cât şi de service-uri auto care vând, de exemplu, ulei de motor, precizează sursa citată.

Impozitul suplimentar pentru persoanele juridice care desfăşoară activităţi în sectoarele petrol şi gaze naturale a fost instituit începând cu 1 ianuarie 2024, doar pentru contribuabilii care înregistraseră în anul precedent o cifră de afaceri de peste 50 milioane euro, plafon care, începând cu data de 1 ianuarie 2025, a fost eliminat ca urmare a adoptării Legii nr. 290/2024 pentru modificarea şi completarea Legii nr. 227/2015 privind Codul fiscal, precizează Ministerul Finanţelor.

Sursa: www.stiripesurse.ro

Poliţia belgiană şi FBI dejoacă un plan de răpire ‘cu violenţă’ la Miami prin cinci arestări

Furtuna economică se apropie! Cum arată perspectivele analiștilor financiari în timp ce Consiliul European strânge cu ușa România