Schimbare majoră în fiscalitate: ANAF nu va mai putea aplica legea după bunul plac

Decizia vine ca răspuns la cererea Camerei Consultanților Fiscali (CCF) prin Uniunea Profesiilor Liberale din România și are ca obiectiv reducerea ambiguităților legislative și eliminarea disfuncționalităților în aplicarea normelor fiscale.

Prin acest ordin, Ministerul Finanțelor creează premisele unei colaborări mai eficiente între autoritățile fiscale și contribuabili. Astfel, Camera Consultanților Fiscali va colabora direct cu departamentul de legislație fiscală, procedurală și contabilă din Ministerul Finanțelor pentru a asigura o interpretare unitară a legislației. Această măsură va ajuta atât structurile teritoriale ale ANAF, cât și contribuabilii, prevenind aplicările diferite ale acelorași reglementări fiscale, informează HotNews.ro.

„Cu alte cuvinte, în 2025, prin ordinul ministrului finanțelor recent publicat, s-au creat premisele ca organismele profesionale reglementate de stat în interes public, împreună cu proprii lor membri, să devină o adevărată interfață între autoritățile fiscale și contribuabili. Acesta reprezintă un prim pas important spre o administrație fiscală modernă, transparentă și mult mai eficientă”, a explicat Doru Dudaș, fost vicepreședinte ANAF și director general în Ministerul Finanțelor, actual director executiv al CCF.

Unul dintre principalele avantaje ale acestei reforme este reducerea riscului de interpretare neunitară a legislației fiscale la nivelul organelor teritoriale ale ANAF. În trecut, această problemă a condus la incertitudini și a generat amnistii fiscale, precum cele privind diurnele transportatorilor sau tichetele cadou.

În cadrul noii colaborări, CCF va semnala problemele de interpretare sau aplicare neunitară a legii, acestea urmând a fi analizate și transmise Ministerului Finanțelor sau aparatului central ANAF pentru clarificare. Răspunsurile oficiale vor fi publicate pe site-ul www.ccfiscali.ro, în termen de maximum 30 de zile de la primirea acestora, și vor fi explicate membrilor CCF în cadrul cursurilor de pregătire profesională.

Decizia vine și ca o corectare a unor probleme generate de Ordinul 1233/2021, care a dus la un transfer masiv al responsabilităților de îndrumare de la Ministerul Finanțelor către structurile de asistență ale ANAF. Aceste structuri, însă, nu dispuneau de suficiente resurse pentru a gestiona eficient problemele semnalate de contribuabili.

„Practic, în 2021 s-a realizat un transfer masiv al sarcinilor de îndrumare de la Ministerul Finanțelor spre structurile de asistență a contribuabililor din teritoriu sau spre structurile de specialitate din ANAF central, într-un moment în care aceste structuri teritoriale sau centrale erau, din păcate, la un nivel redus al capacității lor funcționale, fiind extrem de rarefiate numeric. Mai grav, potrivit vechiului ordin, organismele profesionale au fost considerate și ele doar ca un simplu contribuabil”, a explicat Doru Dudaș.

Această schimbare a dus la un blocaj birocratic, deoarece solicitările privind interpretarea legislației erau transmise la unitățile fiscale teritoriale, care, la rândul lor, nu le puteau soluționa. Astfel, contribuabilii se confruntau cu un cerc vicios, în care problemele lor rămâneau nerezolvate.

Prin Ordinul 6649/2024, Ministerul Finanțelor recunoaște Camera Consultanților Fiscali ca partener instituțional și profesional, implicând-o activ în interpretarea și aplicarea legislației fiscale. Acest lucru va asigura o mai mare claritate pentru contribuabili, un mediu fiscal mai stabil și o administrație fiscală mai eficientă.

Decizia este văzută ca un pas important spre o administrație fiscală mai modernă, mai transparentă și mai eficientă, care să sprijine atât contribuabilii, cât și mediul de afaceri.

Sursa: www.stiripesurse.ro

Bursa de la București înregistrează o scădere în prima ședință de tranzacționare a săptămânii

Șoc fără precedent pe Wall Street: Compania star a Americii se prabuseste în fața asaltului ‘unicornului’ din China