El spune că hoții sunt în fața unei alegeri dificile acum.
„Poliția olandeză este foarte profesionistă, lucrează din greu, iar hoții vor fi prinși. Poate că va dura o săptămână, poate un an, dar vor fi prinși, fără îndoială. Acum polițiștii analizează filmările de pe camerele de supraveghere din ultima săptămână, pentru că hoții trebuie să fi fost acolo înainte pentru a vedea unde era aurul.
Căutările sunt abia la început, dar este o operațiune amplă. Zeci de polițiști lucrează la acest caz și sperăm că hoții vor fi prinși curând”, a declarat Arthur Brand la Radio Cultural.
În opinia lui, nu a fost vorba de o lovitură executată la comandă „cum vezi în filme”. El spune că hoții nu pot vine obiectele de artă furate, pentru că s-a creat prea multă vâlvă în jurul lor și nimeni nu le-ar cumpăra.
De aceea, detectivul se teme că hoții ar putea topi coiful de la Coțofenești și brățările dacice furate, pentru a vinde aurul.
„În realitate, pe piața neagră nu se fac comenzi, așa cum vezi în filme. În cazul de față, au furat coiful poate cu ideea că îl pot vinde. Dar nu vor reusi, pentru că vorbim de un obiect atât de cunoscut la nivel mondial, o piesă foarte frumoasă și importantă.
Nimeni nu va dori să o cumpere, pentru că dacă o cumperi, nu o poți arăta prietenilor, nu o poți vinde, nu o poți lăsa copiilor tăi. Nu cred că vor găsi un cumpărător.”, spune dectectivul.
Arthur Brand are un mesaj pentru hoți. El subliniază că, dacă topesc aurul pentru a-l vinde, pedeapsa va crește semnificativ.
„S-ar putea ca hoții să vrea să topească aurul, dar vreau să le spun – și asta spun și în interviurile pe care le dau în Olanda – că ieri am văzut că sunt cel puțin trei hoți implicați. Dacă topesc aurul, vor obține poate 60.000 de euro. Dar dacă sunt prinși – și vor fi prinși de poliția olandeză – vor primi doi sau trei ani de închisoare pentru jaf, iar dacă aurul este topit, vor primi încă trei sau patru ani suplimentari.
Și vreau să le explic: pentru 20.000 de euro fiecare, pentru că sunt trei, merită să petreacă șase sau șapte ani în închisoare? Nu merită. Așa că încerc să transmit acest mesaj prin intermediul presei: Ați făcut o greșeală. Nu topiți aurul, lăsați-l undeva, abandonați-l acolo, astfel încât să poată fi recuperat, pentru că nu vreți să petreceți șase sau șapte ani în închisoare pentru 20.000 de euro”, a transmis Arthur Brand.
Arthur Brand este un detectiv de artă, pe care BBC l-a numit „Indiana Jones din lumea artei într-un material în care i-a făcut un scurt portret. El spune că a ajutat la recuperarea multor opere de artă, a căror valoare însumată depășește 300 de milioane de dolari.
În 2019, Arthur Brand a recuperat un tablou de Picasso, „Bust de femeie”, care valorează peste 80 de milioane de dolari și care a fost furat de pe iahtul unui șeic în 1999.
El a povestit că a fost abordat de doi bărbați care reprezentau un om de afaceri olandez. Bărbatul cumpărase tabloul Picasso fără să știe de proveniența sa infracțională, iar bărbații care l-au contactat au dus tabloul la el acasă.
El spune că falsurile în artă reprezintă a treia cea mai mare activitate criminală de pe Pământ, după droguri și arme, iar Brand crede că până la 10% din ceea ce este expus în muzee este fals.