India a lansat cu succes un satelit de navigaţie, cu o rachetă de producţie internă / Este ultimul pas în eforturile de a-şi extinde sistemul Navigation with Indian Constellation, răspuns la Sistemul global de poziţionare – VIDEO

India a lansat cu succes pe orbită, miercuri, un nou satelit de navigaţie la bordul unei rachete de producţie internă, consolidându-şi sistemul independent de poziţionare prin satelit într-un moment în care tehnologiile spaţiale devin din ce în ce mai critice, transmite Reuters.

 

 

 

Satelitul NVS-02 a decolat de la Centrul Spaţial Satish Dhawan din Sriharikota în jurul orei 6:23 a.m. IST la bordul rachetei GSLV-F15, marcând ultimul pas în eforturile Indiei de a-şi extinde sistemul NavIC (Navigation with Indian Constellation).

Conceput pentru a furniza servicii de poziţionare deasupra Indiei şi a regiunilor învecinate, NavIC a fost poziţionat de ţară ca fiind răspunsul Indiei la Sistemul global de poziţionare (GPS) al SUA, BeiDou al Chinei, Galileo al Europei şi GLONASS al Rusiei.

Lansarea, cea de-a 100-a a ISRO, are loc pe măsură ce concurenţa în spaţiu se intensifică, ţările întrecându-se pentru extinderea reţelelor de sateliţi care alimentează totul, de la operaţiunile de apărare la navigaţia prin smartphone şi tranzacţiile financiare.

Jitendra Singh, ministrul indian al ştiinţei şi tehnologiei, a declarat: ”Este un privilegiu să fiu asociat cu Departamentul Spaţial în momentul istoric al acestei fapte record”.

În 2024, Statele Unite au condus cu 145 de lansări spaţiale, în mare parte datorită SpaceX, în timp ce China a urmat cu 68, potrivit datelor din industrie. India, un actor istoric mai mic, îşi creşte cadenţa lansărilor, ISRO planificând 30 de misiuni până în martie 2025.

 

Furtul tezaurului dacic – Poliţia olandeză caută informaţii despre un VW Golf gri implicat în spargerea Muzeului Drents / Maşina a fost furată şi ulterior incendiată / Anchetatorii nu exclud să fi avut plăcuţe de înmatriculare furate la data jafului

India – Cel puţin 15 morţi în urma unei busculade la cea mai mare adunare religioasă din lume / 400 de milioane de pelerini, aşteptaţi până în 26 februarie / Camere de supraveghere montate pe stâlpi şi pe drone / În 1954 – 400 de morţi într-o singură zi