Trei ostatici israelieni deţinuţi în Gaza, inclusiv tatăl ultimilor doi copii ţinuţi captivi, urmează să fie eliberaţi sâmbătă pentru 183 de deţinuţi palestinieni, în cel de-al patrulea schimb de la începutul armistiţiului dintre Israel şi Hamas.
Ofer Kalderon, un franco-israelian, Keith Siegel, un american de origine israeliană, şi israelianul Yarden Bibas, a cărui soţie şi doi copii, a căror soartă este foarte incertă, se află încă în Gaza, sunt pe lista ostaticilor care urmează să fie eliberaţi furnizată de Forumul familiilor ostaticilor, informează AFP.
Clubul prizonierilor palestinieni a declarat în cursul serii de vineri că Israelul va elibera 183 de prizonieri în schimb, mai mult decât dublul cifrei de 90 pe care ONG-ul o dăduse anterior.
Cincisprezece ostatici – zece israelieni şi cinci thailandezi – şi 400 de prizonieri palestinieni au fost deja eliberaţi de la intrarea în vigoare a acordului de armistiţiu între Hamas şi Israel, la 19 ianuarie, după mai mult de 15 luni de război care a devastat Fâşia Gaza.
Ostaticii au fost răpiţi la 7 octombrie 2023, în timpul atacului fără precedent asupra Israelului al mişcării islamiste palestiniene Hamas, care a declanşat războiul.
Pe parcursul celor şase săptămâni ale primei faze a armistiţiului, un total de 33 de ostatici israelieni, dintre care opt morţi, urmează să fie predaţi Israelului în schimbul a aproximativ 1 900 de prizonieri palestinieni.
O îndoială teribilă planează asupra soartei lui Shiri Bibas, soţia lui Yarden Bibas, şi a fiilor lor, Kfir, 2 ani, şi Ariel, 5 ani, singurii copii încă ţinuţi captivi.
Hamas a anunţat că aceştia au murit în 2023, însă Israelul nu a confirmat niciodată acest lucru.
Schimbul anterior, joi, în Gaza, a avut loc în condiţii care au provocat furie în Israel, pătând reputaţia Comitetului Internaţional al Crucii Roşii (CICR).
Două tinere israeliene şi un octogenar, precum şi cinci thailandezi, s-au întors în Israel după două eliberări separate organizate de Hamas în Jabalia (nord) şi de Jihadul Islamic în Khan Younès (sud).
Cea din Khan Younès s-a transformat în haos, ostaticii fiind nevoiţi să îndure o lungă trecere printr-o mulţime surescitată şi gălăgioasă, sub protecţia unor luptători cu cagule şi înarmaţi.
Imaginile au arătat chipul îngrozit al lui Arbel Yehud, în vârstă de 29 de ani, în timp ce acesta lua primul contact cu lumea exterioară după 482 de zile de detenţie.
Premierul israelian Benjamin Netanyahu a denunţat „scenele şocante” şi a amânat eliberarea deţinuţilor palestinieni pentru câteva ore, până când a primit „garanţia” că următoarele eliberări vor avea loc „în deplină siguranţă”.
CICR a făcut apel la „o îmbunătăţire” a siguranţei şi demnităţii ostaticilor în timpul eliberărilor.
Organizaţia a facilitat transferul tuturor ostaticilor din cadrul acestui armistiţiu, la fel ca cei din cadrul primului armistiţiu, la sfârşitul lunii noiembrie 2023.
Sâmbătă, după schimb, punctul de trecere Rafah dintre Gaza şi Egipt urmează, de asemenea, să se redeschidă, permiţând evacuarea bolnavilor şi răniţilor, potrivit unei surse Hamas şi unei alte surse apropiate negocierilor.
Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) se aşteaptă ca aproximativ cincizeci de pacienţi să fie evacuaţi sâmbătă prin acest punct de trecere, al cărui control a fost preluat de Israel în mai 2024.
Uniunea Europeană a anunţat că a desfăşurat acolo misiunea sa de asistenţă, care „va sprijini personalul palestinian de frontieră şi va permite transferul de persoane din Gaza”.