Lansarea unui atac militar de către Israel și SUA asupra instalațiilor nucleare iraniene ar fi „una dintre cele mai mari greșeli istorice pe care SUA le-ar putea face”, a declarat Abbas Araqchi, informează Reuters.
Aceste îngrijorări, împreună cu furia crescândă din Iran față de condițiile economice, ar putea determina Teheranul să se angajeze în negocieri cu administrația Trump cu privire la soarta programului său nuclear, notează Reuters.
Araqchi a sugerat că Statele Unite ar putea elibera fondurile iraniene blocate ca un prim pas de consolidare a încrederii între cele două țări ostile.
„Activele și fondurile iraniene au fost înghețate în diferite momente de către SUA (care) nu și-a îndeplinit promisiunile anterioare (de a le elibera). Aceste lucruri pot fi făcute de administrația SUA pentru a aduce încredere între noi”, a spus Araqchi.
Relații tensionate pe axa Teheran – Washington
În 2018, președintele Trump a anulat acordul nuclear din 2015 dintre Iran și un grup de puteri mondiale și a reimpus sancțiuni dure din partea SUA ca parte a politicii sale de „presiune maximă” împotriva țării.
Ca răspuns, Teheranul a încălcat acordul în mai multe moduri, inclusiv prin accelerarea îmbogățirii uraniului.
Trump a promis că va reveni la politica pe care a urmat-o în mandatul său anterior, care a încercat să folosească presiunea economică pentru a forța țara să negocieze un acord privind programul său nuclear, programul de rachete balistice și activitățile regionale.