”Haideţi să ne concentrăm, să vedem cine candidează la funcţia de preşedinte, să fim atenţi la toţi candidaţii”, a afirmat el.
”Conform legii, preşedintele Senatului într-o asemenea ipoteză este într-adevăr cel care ar ocupa această funcţie. Acum, vedeţi, în această perioadă este această discuţie legată de legitimitatea preşedintelui, de perioada asta de provizorat. Şi atunci, aici sunt cele două aspecte: cel instituţional-legal şi cel social-politic. Din punct de vedere instituţional-legal, există o decizie a Curţii Constituţionale care arată cât se poate de clar că preşedintele îşi continuă mandatul până la noile alegeri. Aceste noi alegeri au fost stabilite, sunt în luna mai, nu există niciun fel de dubiu. Pe de altă parte, fiind o perioadă de precampanie şi fiind această situaţie, există nişte linii de atac pe care le vedem, politice, legate de suspendarea preşedintelui, de criticare, aşa mai departe”, a declarat Ilie Bolojan, sâmbătă, la emisiunea Insider Politic de la Prima TV, informează News.ro.
Preşedintele Senatului a mai precizat că este o situaţie de provizorat.
”Din nou, asta este doar un act politic pentru că, în termen real, dacă mâine s-ar da drumul la această procedură, ar începe să funcţioneze totul fără cusur, vă daţi seama că referendumul plus alegerile s-ar face mult după luna mai. Şi atunci, puţin simplu, dacă eşti un om realist, înţelegi, dom’le, asta este situaţia, este o situaţie de provizorat. Nu se întâmplă nimic. Haideţi să ne concentrăm, să vedem cine candidează la funcţia de preşedinte, să fim atenţi la toţi candidaţii. Şi sigur, nu ne opreşte nimeni ca în luna mai să votăm turul 1, turul 2 şi să ne alegem preşedintele pe care ni-l dorim. Şi, într-adevăr, cu această alegere, practic, s-ar închide ciclul electoral pe care, teoretic, ar fi trebuit să-l închidem anul trecut şi va fi o perioadă, ipotetic, de stabilitate de trei ani de zile”, a spus Bolojan.
De asemenea, Bolojan a estimat că va urma o perioadă ”destul de agitată”.
”Indiferent ce se va întâmpla pe tema asta, cred că trebuie să fim conştienţi că, datorită jocului care va veni, cu siguranţă lucrurile se vor supralicita politic. Dacă se rezolvă ceva, mai atacăm o altă temă. Deci va fi o perioadă destul de agitată. Vedem că partidele care, să spunem, sunt astăzi în opoziţie, caută să ţină electoratul activ, să protesteze, să găsească orice fel de motiv, să speculeze orice fel de chestiune”, a spus Bolojan.
Care au fost cele două persoane propuse de Ilie Bolojan pentru candidatura la prezidenţiale
Liderul PNL Ilie Bolojan i-a propus pentru candidatura la alegerile prezidenţiale, pe lângă Crin Antonescu, pe Daniel David, actualul ministru al Educaţiei, şi pe diplomatul Emil Hurezeanu, în prezent ministru de Externe. Aşadar, primarul general Nicuşor Dan nu a fost niciodată o variantă luată în calcul de PNL pentru Palatul Cotroceni, în ciuda zvonurilor de la acea vreme. În emisiunea Insider politic, difuzată sâmbătă la Prima TV, Ilie Bolojan a refuzat să spună dacă demisionează din fruntea partidului în cazul în care Crin Antonescu pierde alegerile, dar a admis că ”sigur va fi un decont”. ”Nu vom avea de ales doar între nişte oameni, nişte candidaţi. Pur şi simplu vom avea de ales nişte direcţii strategice”, crede Bolojan.
Insider politic: Demisionaţi din fruntea partidului în cazul în care domnul Antonescu nu ajunge preşedintele României?
Ilie Bolojan: Încerc să nu dau răspunsuri fără echivoc şi tranşante, mai ales în situaţii în care lucrurile nu depind numai de tine sau chiar dacă depind numai de tine, pot fi anumite efecte.
Cine a venit cu ideea ca domnul Crin Antonescu să fie candidatul comun, domnul Marcel Ciolacu?
Ilie Bolojan: Nu, a fost o discuţie în coaliţie şi fiecare partid a venit cu mai multe propuneri, iar domnul Crin Antonescu s-a regăsit în aceste propuneri peste tot.
Dumneavoastră, personal, l-aţi propus pe Crin Antonescu?
Ilie Bolojan: A fost una din propunerile avansate inclusiv de către mine.
Şi cealaltă a fost Nicuşor Dan?
Ilie Bolojan: Nu, nu trebuie să ne ascundem. Au fost încă doi oameni pe care îi respect foarte mult, domnul Daniel David şi domnul Emil Hurezeanu.
Acestea au fost propunerile dumneavoastră.
Ilie Bolojan: Da
Dar dumneavoastră de ce nu sunteţi pe această listă?
Ilie Bolojan: Discuţia pe care am avut-o în coaliţie a fost că preşedinţii de partide nu vor candida, pentru că atunci, dacă candidează un preşedinte, îl obligă şi pe celălalt să candideze.
Aveţi încredere în Crin Antonescu?
Ilie Bolojan: Eu am încredere că dânsul va ţine ţara asta pe direcţia pro-occidentală, şi va ţine o ţară stabilă, şi va reprezenta cu demnitate ţara noastră.
Nu vi se pare puţin depăşit, având în vedere că în ultimii 8 ani n-a mai fost în prim-plan?
Ilie Bolojan: E un om experimentat şi în politică, pe aceste poziţii, e bine să ştii şi mecanismele din interiorul politicii, ştiţi. Pentru că atunci ştii cum să colaborezi cu partidele, ştii ce se poate face, deci ai fost pe anumite poziţii. Nu vom avea de ales doar între nişte oameni, nişte candidaţi. Pur şi simplu vom avea de ales nişte direcţii strategice. Vrem ca România să fie ţara pe care ne-o dorim, să avem o şansă, să fim o ţară într-adevăr puternică şi să putem spera că lucrurile se vor îmbunătăţi.
Atunci nu trebuie să ajungem în haos, este cât se poate de clar. Şi Crin Antonescu este candidatul care menţine direcţia bună a României. Nu înseamnă că doar el menţine această direcţie bună, ca să ne înţelegem. Dar noi, coaliţia, am luat această decizie şi eu am încredere, şi eu o să fac ceea ce ţine de mine în această perioadă să susţin această candidatură.
Şi dacă pierde, cine decontează?
Ilie Bolojan: Dacă pierde, sigur va fi un decont, dar vom vedea cum vor evolua lucrurile. Eu sper să nu fim în această situaţie, pentru că nu va pierde Antonescu, Bolojan sau nişte persoane, ci pierderea mare va fi pentru ţara noastră, dar sper să nu ajungem în această chestiune. Şi am credinţa că are şanse mari să câştige alegerile şi să avem într-adevăr şansa unei resetări, unui nou început, în aşa fel încât lucrurile pe care nu le-am făcut bine în aceşti ani să le putem corecta şi România să fie o ţară de încredere, o ţară respectată, o ţară unde lucrurile se îndreaptă într-o direcţie bună economic şi unde tinerii hotărăsc să îşi facă un rost în viaţă.