În timpul unei convorbiri telefonice cu prim-ministrul britanic Sir Keir Starmer, Emily Damari – care a fost eliberată la începutul acestei luni – a declarat că a fost reținută în locații aparținând agenției ONU pentru refugiații palestinieni (Unrwa), notează BBC.
Ea a mai spus că i s-a refuzat tratamentul medical în timpul captivității, deși a fost împușcată în mână și în picior.
Într-o declarație, Unrwa a susținut că afirmațiile conform cărora ostaticii ar fi fost ținuți în incinte ale ONU sunt „foarte grave” și că a solicitat în mod repetat investigații independente cu privire la afirmațiile conform cărora grupurile armate palestiniene, inclusiv Hamas, ar fi utilizat în mod abuziv aceste facilități.
Israelul a acuzat în repetate rânduri personalul Unrwa de implicare în atacurile din 7 octombrie și a afirmat că clădirile sale din Gaza au fost folosite de Hamas. Guvernul israelian intenționează să interzică funcționarea organizației.
În timpul convorbirii cu Downing Street, Damari a declarat că, în timp ce era deținută într-o unitate Unrwa, răpitorii săi i-au furnizat doar o sticlă de iod expirată pentru a-și trata rănile provocate de împușcături la picior și la mâna stângă, la care și-a pierdut două degete.
În cadrul emisiunii PM de la BBC Radio 4, Juliette Touma, directorul de comunicare al Unrwa, a fost întrebată despre afirmațiile lui Damari. Ea a spus: „Timp de foarte multe luni, nu am avut acces la mai multe dintre facilitățile noastre. Astfel, marea majoritate a clădirilor noastre au fost transformate în adăposturi când a început războiul. La un moment dat am avut un milion de oameni în aceste adăposturi.”
Un purtător de cuvânt al Downing Street a declarat că „salută faptul că Unrwa a spus că ar trebui să existe o anchetă privind utilizarea facilităților lor”.
Damari, în prezent în vârstă de 28 de ani, a profitat, de asemenea, de convorbirea cu Keir pentru a mulțumi persoanelor din Regatul Unit care au militat pentru eliberarea sa.
Un acord de încetare a focului între Israel și Hamas va prevedea eliberarea treptată a ostaticilor deținuți în Gaza, în schimbul palestinienilor deținuți în închisorile israeliene.
Încă trei ostatici urmează să fie eliberați sâmbătă, în timp ce 183 de prizonieri palestinieni sunt așteptați să fie eliberați.
Aproximativ 251 de ostatici au fost luați de Hamas atunci când a atacat Israelul la 7 octombrie 2023, ucigând aproximativ 1 200 de persoane.
Atacul a declanșat un război care a devastat Gaza. Ofensiva militară de 15 luni a Israelului a ucis 47 460 de palestinieni în teritoriu, potrivit Ministerului Sănătății din Gaza, condus de Hamas.