Proiectul legii bugetului, dezbătut miercuri în şedinţă comună a Parlamentului/ Joi este programat votul final

Proiectul legii bugetului de stat şi cel al legii bugetului asigurărilor sociale de stat vor fi dezbătute, miercuri, într-o şedinţă comună a celor două Camere ale Parlamentului. Joi este programat votul final.

Potrivit programului aprobat în şedinţa comună de sâmbătă a Birourilor Permanente Reunite ale Senatului şi Camerei Deputaţilor, miercuri, de la ora 14.00, va avea loc şedinţa comună a celor două Camere ale Parlamentului pentru dezbaterea şi adoptarea proiectului Legii Bugetului de stat şi a proiectului Legii Bugetului asigurărilor sociale de stat pe anul 2025.

Totodată, votul final a fost programat pentru joi.

Guvernul a adoptat, în şedinţa de sâmbătă, bugetul şi l-a trimis Parlamentului pentru a fi dezbătut în procedură de urgenţă.

”Au fost pe ordinea de zi trei proiecte de lege, pentru aprobarea plafoanelor unor indicatori specificaţi în cadrul  fiscal-bugetar pe anul 2025, Proiectul de lege al bugetului de stat pe anul 2025 şi Proiectul de lege al bugetului asigurărilor sociale de stat pe anul 2025. Toate trei au fost aprobate de Guvern şi trimise către Parlament în procedură de urgenţă”, a transmis purtătorul de cuvânt al Guvernului, Mihai Constantin, la finalul şedinţei de Guvern.

În debutul şedinţei, premierul Marcel Ciolacu afirma că proiectul de buget pe 2025 este ”unul fără modificări de taxe şi impozite”.

”Este un buget de dezvoltare, ca şi anul trecut, în care investiţiile ajung la un nou record – 150 de miliarde de lei, un plus 30 de miliarde faţă de anul trecut”, a declarat Marcel Ciolacu.

Potrivit acestuia, 20% din cheltuielile totale din 2025 reprezintă investiţii.

”Asta se va vedea în creşterea PIB la 1.913 miliarde lei, iar la mijlocul anului viitor vom ajunge la un PIB de 2.000 miliarde lei, adică 400 miliarde euro, dublu faţă de anul 2018. Este un semn clar că România intră într-o altă ligă economică”, a mai declarat premierul.

Acesta a menţionat că, în paralel, se reduc costurile de funcţionare a statului, cu 0,5 puncte procentuale, fiind ajustate atât cheltuielile de personal, cât şi cele de bunuri şi servicii.

”Protejăm în continuare puterea de cumpărare a românilor cu venituri mici. Am crescut din 1 ianuarie salariul minim la 4.050 lei. În 2025, câştigul salarial net va creşte cu 6,1%, peste nivelul inflaţiei de 4,4%. Am insistat să acordăm un sprijin financiar pentru pensionarii cu venituri mici şi îmi asum această decizie”, a afirmat premierul.

El a adăugat că se vor acorda în continuare ajutoare pentru economie şi IMM-uri, prin schemele de ajutor de stat din Planul Bugetar Structural agreat cu Comisia Europeană.

”Sunt zeci de miliarde de lei ţintite spre creşterea producţiei industriale locale. Mi-al dori ca împreună să promovăm firme şi produse româneşti oriunde, chiar şi pe TikTok”, a adăugat Marcel Ciolacu.

El a precizat că se alocă 11 miliarde Programelor Anghel Saligny şi PNDL, 8,2 miliarde proiectelor PNRR şi 3,3 miliarde celor din fonduri europene.

”Cea mai mare miză a acestui buget este exploatarea la maxim a fondurilor europene disponibile. Este o alocare istorică de 4,6% din PIB, adică peste 17,5 miliarde euro. Sunt anii de vârf ai dezvoltării noastre folosind banii europeni şi voi pune o presiune uriaşă pe toată lumea să luăm aceşti bani”, a mai declarat premierul.

Ciolacu a explicat că a cerut ”ca suma alocată investiţiilor să fie mai mare decât deficitul, deoarece aşa e corect pentru români”.

”Asta înseamnă alte autostrăzi finalizate, construirea de noi spitale şi un sistem de educaţie mai performant”, a susţinut premierul.

Premierul a anunţat o colectare mai bună a veniturilor în luna ianuarie. 

Avertisment dur de la Consiliul Fiscal: ‘Construcţia bugetară pentru 2025, compatibilă cu un deficit cash în jurul valorii de 7,7% din PIB’

Meciul U Cluj-Rapid: Marius Şumudică – Eu nu înţeleg de ce s-a mai inventat VAR-ul ăsta! Îl calcă de la spate, e penalti cât casa!