Cercetătorii au anunțat ce băutură ar putea afecta grăsimea corporală și riscul de diabet

Studiul din 2023 a utilizat markeri genetici pentru a stabili o legătură cât mai precisă între nivelurile de cofeină, IMC și riscul de diabet de tip 2.

Specialiștii de la Institutul Karolinska din Suedia, Universitatea din Bristol și Imperial College London din Marea Britanie, au menționat că băuturile cofeinizate fără calorii ar putea fi explorate ca o metodă de a ajuta la reducerea nivelului de grăsime corporală.

„Concentrațiile plasmatice mai mari de cafeină prezise genetic au fost asociate cu un indice de masă corporală (IMC) mai scăzut și cu o masă totală de grăsime corporală mai mică. În plus, concentrațiile plasmatice mai mari de cafeină prezise genetic au fost corelate cu un risc mai scăzut de diabet de tip 2. Aproape jumătate din efectul cafeinei asupra riscului de diabet de tip 2 a fost estimat a fi mediat prin reducerea IMC”, au scris cercetătorii în lucrarea lor, publicată în martie 2023, în în BMJ Medicine, potrivit Mediafax.

Studiul a analizat date provenind de la mai puțin de 10.000 de persoane, colectate din bazele de date genetice existent.

Deși a fost observată o legătură semnificativă între nivelurile de cafeină, IMC și riscul de diabet de tip 2, nu s-a găsit nicio corelație între concentrația de cafeină din sânge și bolile cardiovasculare, inclusiv fibrilația atrială, insuficiența cardiacă și accidentul vascular cerebral.

Ministerul Educaţiei a primit, în mai puţin de 24 de ore, sute de mesaje după publicarea Planurilor-cadru pentru liceu. David cere propuneri concrete

Canada, în dificultate în fața amenințărilor comerciale ale lui Trump