„Sute de rachete de croazieră capabile să contracareze războiul electronic al distrugătoarelor inamice sunt depozitate în acest oraş subteran”, a afirmat televiziunea iraniană.
Ele „pot fi operaţionale într-un timp foarte scurt” şi „îşi ating ţintele în adâncurile mării”, a adăugat canalul TV.
Imaginile au arătat lansatoare de rachete stocate în tuneluri subterane labirintice, într-o locaţie nespecificată din sudul Iranului.
Au vizitat baza şeful Gardienilor Revoluţiei, generalul Hossein Salami, şi comandantul naval al Gardienilor, contraamiralul Alireza Tangsiri, potrivit imaginilor difuzate.
În plus, a fost prezentată o rachetă de croazieră numită Ghadr-380. Are o rază de acţiune de 1.000 de kilometri şi capacităţi anti-bruiaj, potrivit lui Tangsiri.
Pe 18 ianuarie, Iranul a dezvăluit deja o bază subterană adăpostind nave de asalt, la o adâncime de 500 de metri, în apropierea Golfului şi a strâmtorii strategice Ormuz, prin care trece o cincime din producţia mondială de petrol.
Această demonstraţie de forţă are loc în urma învestirii, pe 20 ianuarie, a preşedintelui american Donald Trump, susţinător al unei politici de „presiune maximală” faţă de Iran în timpul primului mandat.
Anunţurile au intervenit, de asemenea, cu câteva zile înainte de comemorarea în Iran a celei de-a 46-a aniversări de la întemeierea Republicii Islamice la 10 februarie 1979.
Forţele iraniene au început exerciţii militare la scară largă în toată ţara luna trecută, mai ales în jurul instalaţiilor nucleare. Manevrele, numite Eqtedar („Putere” în persană), urmează să continue până la jumătatea lui martie.
Iranul, al cărui armament era cândva în mare parte american, a fost forţat să-şi dezvolte propriile arme, atunci când Washingtonul şi Teheranul au întrerupt relaţiile diplomatice după Revoluţia Islamică din 1979 şi impunerea de sancţiuni de către Statele Unite.
În mare parte lipsit de muniţie în timpul unui război devastator împotriva Irakului (1980-1988), Iranul dispune în prezent de un bogat arsenal de arme concepute la nivel local, de la sisteme de apărare aeriană la rachete şi drone.
Gardienii Revoluţiei susţin că lucrează asupra inteligenţei artificiale pentru a detecta mai bine navele inamice şi a consolida capacităţile de apărare ale ţării.