Trump a lansat o represiune migrant pe fondul anxietății cu privire la o frontieră sudică poroasă. Iar președintele, cu ajutorul lui Elon Musk, începe să desființeze guvernul pe care susținătorii săi îl acuză pentru problemele lor, notează CNN într-o amplă analiză a începutului de mandat a noului președinte american.
„Când un președinte este ales de Popor și apoi face ceea ce a promis să facă, asta este democrație”, a scris vicepreședintele JD Vance pe X sâmbătă seara. „Când un președinte este zădărnicit de birocrați nealeși, asta este oligarhie. Președintele Trump refuză să plece genunchiul în fața acestei oligarhii. Puneți-vă centura!”
Cu toate acestea, impulsul frenetic al lui Trump de a onora promisiunile electorale ale unei pluralități de alegători poate avea un preț.
În străinătate, aceasta amenință să compromită leadershipul american tradițional și obligațiile pe care țara și le-a stabilit de mult timp, care sunt vitale pentru funcționarea economiei globale. Acordurile internaționale și angajamentele asumate față de aliați sunt, de asemenea, în pericol – cum ar fi acordul comercial nord-american pe care Trump l-a călcat în picioare cu noi tarife uriașe pentru Canada și Mexic și tratatul în temeiul căruia SUA a cedat controlul asupra Canalului Panama.
Iar pe plan intern, o epurare tot mai rapidă a lucrătorilor din guvernul federal și deciziile neregulate privind cheltuielile au pus deja sub semnul întrebării asistența care este esențială pentru bunăstarea a milioane de cetățeni, precum și legalitatea concedierii a zeci de lucrători federali pentru a îndeplini capriciile politice ale lui Trump.
Pe măsură ce cea de-a doua președinție a lui Trump intră în cea de-a treia săptămână, apar tot mai multe întrebări cu privire la faptul dacă perturbarea sa radicală – care adesea ignoră generații de politici americane și chiar sfidează legea – va rezolva oricare dintre problemele pentru care a fost ales.
Ar putea, în schimb, să adâncească diviziunile naționale, să creeze haos economic și durere pentru consumatori – care l-au ales, în parte, pentru a reduce prețurile – să crească pierderile de locuri de muncă și să lase America izolată după ce și-a înstrăinat cei mai buni prieteni din lume și a distrus ordinea internațională?
Trump nu vrea să audă de astfel de discuții. Puteți să vă certați cu cunoștințele sale de economie. Dar el promite o revizuire completă a economiei globale de liber schimb și o reconstrucție a bazei de producție a SUA – chiar dacă acest lucru îi aruncă pe aliații americani în crize economice.
Zilele în care un val ascendent ridica toate bărcile au apus.
„FĂ-ȚI PRODUSUL ÎN SUA ȘI NU EXISTĂ TARIFURI!”, a scris duminică președintele pe Truth Social. „De ce ar trebui ca Statele Unite să piardă TRILIOANE DE DOLARI SUBVENȚIONÂND ALTE ȚĂRI”.
Trump face pariuri uriașe cu viitorul Americii
Trump a anunțat tarife de 25 % asupra bunurilor din Canada și Mexic și taxe de 10 % asupra importurilor din China, care urmează să intre în vigoare marți la ora 12:01 a.m. ET.
Președintele a declarat duminică seara că intenționează să vorbească luni cu liderii din Canada și Mexic, deși nu a dat niciun semn că s-ar răzgândi.
„Nu mă aștept la ceva foarte dramatic. Am pus tarife. Ei ne datorează o mulțime de bani și sunt sigur că vor plăti”, a declarat Trump reporterilor la coborârea din Air Force One.
Încrederea sa în tarife – un dispozitiv familiar care a contribuit la accelerarea coborârii în Marea Depresiune din anii 1930 – reprezintă un pariu uriaș.
„Aceasta este o rană autoprovocată pentru economia americană”, a declarat fostul secretar al Trezoreriei SUA, Larry Summers, în cadrul emisiunii «Inside Politics Sunday» de la CNN. Summers, care a servit în timpul președintelui democrat Bill Clinton, a adăugat: „M-aș aștepta ca inflația din următoarele trei sau patru luni să fie mai mare ca urmare, deoarece nivelul prețurilor trebuie să crească atunci când pui o taxă pe bunurile pe care oamenii le cumpără”.
Dezmembrarea guvernului poate fi, de asemenea, periculoasă. O înghețare temporară a cheltuielilor, retrasă în grabă de Casa Albă săptămâna trecută, a sugerat haosul care ar putea surveni dacă serviciile federale de care depind milioane de oameni ar dispărea.
Cele mai importante mișcări ale lui Trump de până acum reflectă unele dintre obsesiile sale de o viață, inclusiv tendința de a exercita puterea asupra adversarilor mai slabi. Susținătorii săi insistă că funcționează – citând retragerea Columbiei săptămâna trecută, într-o confruntare privind deportările migranților, sub amenințarea unor tarife americane care distrug economia. De asemenea, ei dau credit avertismentului lui Trump că „se va dezlănțui iadul” în Orientul Mijlociu pentru recentele eliberări de ostatici de către Hamas în Gaza.
Însă măsurile extraordinare luate de Trump pentru a transforma politica internă și externă a SUA într-un ritm fulminant prezintă și riscuri politice și economice. Exercitarea de către acesta a unei vaste puteri executive ar putea fi percepută ca o exagerare care ignoră cele mai presante preocupări ale alegătorilor. De asemenea, riscă să conducă aliații SUA în brațele unor adversari precum China.
Totul se rezumă la o explozie uluitoare de putere economică, diplomatică și internă, care are loc în mod intenționat într-un ritm înfricoșător, adesea fără transparență publică, și care este aproape imposibil de procesat de către cetățeni.
-În acest weekend, președintele a anunțat tarife de 25% pentru Canada și Mexic și a impus tarife de 10% pentru exporturile chinezești către Statele Unite. De asemenea, el își reînnoiește cererea ca Canada să devină al 51-lea stat. Trump a constrâns Danemarca să cedeze Groenlanda și Panama să renunțe la controlul asupra canalului său. Secretarul de stat Marco Rubio l-a avertizat duminică pe președintele Panama că Washingtonul va lua „măsurile necesare pentru a-și proteja drepturile” în temeiul Tratatului privind canalul Panama, deoarece firme cu sediul în Hong Kong dețin două porturi aproape de fiecare capăt al căii navigabile cheie. Trump a avertizat ulterior: „Îl vom lua înapoi, sau se va întâmpla ceva foarte puternic”.
-Trump a înghețat, de asemenea, ajutorul extern al SUA, care a fost menținut timp de decenii pe principiul că lupta împotriva foametei, sărăciei și bolilor favorizează stabilitatea globală care îi face pe americani mai în siguranță. Organizațiile neguvernamentale se străduiesc să afle ce servicii se califică pentru o derogare umanitară din partea Departamentului de Stat. Site-ul web al Agenției SUA pentru Dezvoltare Internațională tocmai s-a închis. Iar Musk a declarat în weekend pe X că agenția responsabilă pentru salvarea a milioane de vieți este „o organizație criminală”. El a adăugat: „Este timpul ca aceasta să moară”. CNN a relatat duminică că oficiali de securitate de top de la USAID au fost puși în concediu administrativ după ce au încercat să refuze accesul la sistemele agenției oficialilor Departamentului de eficiență guvernamentală al lui Musk.
-Acasă, în timp ce accelerează ritmul deportărilor în masă, administrația a revocat duminică protecția pentru 300 000 de venezueleni, lăsându-i vulnerabili la a fi deportați în patria lor represivă și sărăcită.
-Echipele lui Trump au accelerat o epurare în rândul agenților de aplicare a legii, concediind mai mult de o duzină de procurori care au lucrat la cazurile din 6 ianuarie 2021 și cerând numele agenților FBI cărora li s-a ordonat să lucreze la cazurile Trump – o mișcare care ar putea pune în pericol carierele și mijloacele de trai a mii de persoane.
-Musk, pionierul tehnologiei care are contracte de miliarde de dolari și potențiale conflicte de interese cu guvernul SUA, a alimentat și mai mult perturbarea. Echipa sa de la DOGE a accesat sistemul federal de plăți, ceea ce i-ar putea permite să monitorizeze și să limiteze cheltuielile guvernamentale, după ce funcționarul de top de la Departamentul Trezoreriei – care a respins întrebările privind oprirea anumitor plăți – a plecat pe neașteptate săptămâna trecută.
Noile războaie comerciale ale lui Trump reprezintă utilizarea neîngrădită a puterii sale și arată cum convingerile sale contrazic decenii de conducere globală convențională a SUA.
Tarifele masive pe care intenționează să le impună marți Canadei și Mexicului pot fi trasate înapoi la convingerea sa de lungă durată că America este furată de aproape toate celelalte națiuni.
Scopul aparent al tarifelor este de a pedepsi aliații americani pentru că nu fac mai mult pentru a reprima migrația fără documente și fentanilul care ajunge în Statele Unite.
Mulți susținători ai lui Trump văd în dragostea președintelui pentru tarifele „frumoase” o pârghie pentru a forța alte țări să facă concesii și pentru a-i permite să obțină „victorii”, care adesea par mai puțin consistente decât pretinde el.
Dar, de data aceasta, impunerea de tarife este prezentată ca o victorie în sine. „Acestea sunt promisiuni făcute și ținute de președinte”, a declarat vineri secretarul de presă al Casei Albe, Karoline Leavitt.
Dar victoria va avea un cost.
Canada a declarat sâmbătă că va impune tarife de retorsiune la peste 100 de miliarde de dolari în importuri americane. Între timp, mai mulți politicieni provinciali de top au îndemnat canadienii să boicoteze produsele americane, inclusiv vinul și lichiorul.
Mexicul promite să își dezvăluie luni propriul răspuns. Președintele Claudia Sheinbaum a avertizat duminică că discuțiile, și nu confruntarea, sunt cele mai bune modalități de a rezolva problemele. Ea a declarat: „Suveranitatea nu este negociabilă”.
Deși tensiunile dintre SUA și Mexic sunt de mult timp aprinse din cauza problemelor de frontieră, problemele de la frontiera de nord par neglijabile.
Conform statisticilor Serviciului vamal și de protecție a frontierelor al SUA, anul trecut au fost confiscate doar 43 de kilograme de fentanil la frontiera de nord, comparativ cu peste 21 000 de kilograme capturate la frontiera de sud-vest. Iar Canada s-a angajat deja să cheltuiască 1 miliard de dolari pentru o operațiune sporită de patrulare la frontieră.
Acest lucru ridică întrebarea dacă prioritatea externă nr. 1 a Americii este cu adevărat abordarea unei amenințări din partea Canadei, cu care SUA se bucură de cel mai cuprinzător parteneriat comercial.
Întoarcerea lui Trump împotriva Canadei – care distruge efectiv acordul comercial SUA-Mexic-Canada pe care l-a semnat în primul său mandat și l-a declarat o mare victorie – riscă să arunce economia unui aliat de încredere într-o recesiune profundă și să coste sute de mii de lucrători canadieni.
În timp ce Mexicul și Canada se află într-o poziție vulnerabilă din cauza economiilor lor mai mici, ele pot afecta în continuare SUA. Tarifele lor de retorsiune ar putea crește prețurile la produse-cheie – chiar dacă Trump promite să scadă costurile cumpărăturilor pentru cumpărătorii americani.
Atacurile tarifare ale lui Trump asupra Mexicului și Canadei inversează, de asemenea, un proiect de zeci de ani de integrare a economiilor americană și canadiană – parte a unui obiectiv mai larg al politicii externe a SUA de a construi o ordine globală a națiunilor libere, bazată pe reguli, menită să promoveze prosperitatea și democrația.
În cazul Canadei, acest lucru a însemnat să vină în apărarea Americii, în cele mai mari momente de nevoie – inclusiv după atacurile din 11 septembrie 2001.
„Istoria ne-a făcut prieteni, economia ne-a făcut parteneri și necesitatea ne-a făcut aliați”, a declarat sâmbătă prim-ministrul canadian Justin Trudeau. „Acest lucru a fost valabil timp de multe decenii … de pe plajele din Normandia până în munții din
Cu toate acestea, Trump dorește un control mult mai mare asupra emisferei occidentale – ceea ce, împreună cu dragostea sa pentru tarife, creează o atmosferă de secol XIX.
„Canada ar trebui să devină cel de-al 51-lea stat al nostru drag. Taxe mult mai mici și protecție militară mult mai bună pentru poporul canadian – ȘI FĂRĂ TARIFE!” a scris Trump duminică pe Truth Social din Florida, unde a vizitat de două ori unul dintre terenurile sale de golf în cursul weekendului.
„Este un act de război economic. Iar președintele a spus clar chiar în această dimineață că este un atac direct asupra suveranității noastre”, a declarat duminică fostul ministru canadian de finanțe Chrystia Freeland pentru Fareed Zakaria de la CNN. Freeland, candidată la conducerea Partidului Liberal din Canada și, prin urmare, la înlocuirea lui Trudeau ca prim-ministru, a adăugat: „Americanii vor fi uimiți de răspunsul Canadei. Suntem răniți, cu siguranță, pentru că suntem prietenii și vecinii voștri. Dar, mai presus de toate, suntem furioși și suntem uniți și hotărâți”.
Totuși, Trump nu ascunde ceea ce vrea și, în acest moment, exercită o putere aproape inexplicabilă.
„Suntem conduși de cineva care nu este foarte misterios. Vă va spune ce are de gând să facă și chiar o va face”, a declarat Rubio săptămâna trecută la emisiunea «The Megyn Kelly Show» de pe Sirius XM.
Sau, așa cum a spus Vance: „Puneți-vă centura”.