Oamenii care nu au atins niciodată uscatul, forțați să facă o schimbare radicală. Cine sunt cei pe care nicio țară din lume nu-i recunoaște oficial

În apele din sud-estul Asiei trăiește una dintre ultimele comunități maritime ale lumii. De secole întregi, oamenii de aici nu au intrat deloc contact cu pământul, iar apa mării a fost acasă pentru ei.

Comunitatea Bajau, căci despre ea este vorba, este renumită în lumea întreagă. Cunoscută și sub numele de ”nomazii mării”, oamenii de aici și-au trăit întreaga viață pe apă, fără să pună piciorul pe uscat.

”Nomazii mării” nu sunt recunoscuți de nicio țară și nici nu au cetățenie. Fără dreptul oficiale, oamenii comunității Bajau sunt obligați, acum, să se mute pe uscat.

Adaptarea la un stil de viață pe uscat nu este deloc una ușoara, ba chiar pare aproape imposibilă. După o viață în care apa oceanului le-a fost casă, ”nomazii mării” sunt nevoiți să facă tranziția către uscat.

content-image

Comunitatea Bajau este printre singurele comunități maritime din lume. De obicei, aceasta navighează între Filipine, Malaezia și Indonezia. De-a lungul timpului, ”nomazii mării” s-au perfecționat, iar pentru a supraviețui, au devenit unii dintre cei mai buni pescari ai zonei.

Din nefericire, mai mulți factori îi obligă să își schimbe stilul de viață. Din cauza schimbărilor climatice din ultima vreme și din cauza presiunilor guvernamentale, comunitatea Bajau este forțată să renunțe la tradiții și să se mute pe uscat, scrie Fanatik.

Pentru cei din comunitatea Bajau, tranziția spre uscat este un coșmar. Încă de mici, cu toții sunt învățați să înoate și reușesc să dezvolte abilități uimitoare de a rezista sub apă.

Timp de secole, comunitatea Bajau și mediul marin au coexistat. ”Nomazii mării” au trăit exclusiv din pescuit, însă, în prezent, acest lucru este din ce în ce mai dificil, potrivit The Guardian.

Persoanele din comunitatea Bajau care au ajuns deja pe uscat se confruntă cu marginalizare și cu sărăcie extremă. Fiind nevoiți să renunțe complet la stilul de viață, aceștia aproape că nu se pot adapta mediului de pe uscat.

Majoritatea celor din comunitatea Bajau prestează munci necalificate care nu le asigură un trai decent. Din cauză că nu au cetățenie, nu le sunt garantate drepturile fundamentale și nici nu beneficiază de protecție socială.

În prezent, ultimele familii din comunitatea Bajau sunt forțate să renunțe la tradițiile lor ancestrale. Din dorința de a-i acomoda la stilul de viață terestru, autoritățile scapă din vedere un detaliu important. Și anume, faptul că, odată cu aceste măsuri, se pierde un element vital al identității maritime din regiune.

Sursa: www.stiripesurse.ro

Lovitură de teatru în cazul seifului cu sute de mii de euro furat de o tânără din Bacău din casa părinților săi

Bursele europene au închis pe minus: tarifele impuse de SUA provoacă reacţii internaţionale