Juliette Binoche va prezida juriul la cea de-a 78-a ediţie a Festivalului de Film de la Cannes, în mai

Festivalul de Film de la Cannes a ales unul dintre cele mai cunoscute chipuri ale cinematografiei franceze în lume şi o personalitate angajată, actriţa Juliette Binoche, pentru a prezida juriul celei de-a 78-a ediţii, din 13 până în 24 mai.

Actriţa în vârstă de 60 de ani îi succede regizoarei filmului „Barbie”, Greta Gerwig, care a fost preşedinte anul trecut. Aceasta din urmă a acordat Palme d’Or filmului american „Anora” de Sean Baker.

„Pentru a doua oară în istoria festivalului, două artiste îşi vor transmite prestigioasa torţă” a prezidiului juriului, au precizat organizatorii într-un comunicat de presă. Prima dată a fost în anii 1960, când Sophia Loren i-a succedat Oliviei de Havilland („Pe aripile vântului”…).

Şase decenii mai târziu, cu Juliette Binoche, cel mai mare festival de film din lume a ales una dintre cele mai cunoscute vedete franceze, apreciată deopotrivă de public şi de critici.

Este una dintre puţinele franţuzoaice care au obţinut o triplă distincţie la Cannes pentru „Copie conforme” al regizorului iranian Abbas Kiarostami, precum şi la Festivalul de Film de la Veneţia şi la Berlinală. Ea este, de asemenea, una dintre puţinele franţuzoaice care au câştigat un Oscar, în 1997 şi într-un al doilea rol, pentru ‘Pacientul englez’.

Juliette Binoche, care a lucrat cu francezii Jean-Luc Godard şi Leos Carax, precum şi cu polonezul Krzysztof Kieslowski, canadianul David Cronenberg şi austriacul Michael Haneke, este o obişnuită a Festivalului de Film de la Cannes, după ce a păşit pe covorul roşu în 1985 pentru „Rendez-vous” de André Téchiné, filmul care a lansat-o.

„Aştept cu nerăbdare să împărtăşesc aceste momente de viaţă cu membrii juriului şi cu publicul. În 1985, am urcat pentru prima dată treptele cu entuziasmul şi nesiguranţa unei tinere actriţe. Nu mi-am imaginat niciodată că 40 de ani mai târziu voi reveni în rolul onorific de preşedinte al juriului. Accept privilegiul, responsabilitatea şi nevoia absolută de smerenie”, a declarat ea în comunicatul de presă.

Cu ea, Festivalul a ales o artistă care este un cetăţean angajat, care nu ezită să ia poziţii politice de stânga, pentru drepturile omului şi femeile din Iran, pentru mediu sau migranţii fără acte, potrivit AFP.

În ultimele zile, ea a semnat şi un apel „Debout pour la culture” împotriva reducerilor bugetare prevăzute de guvernul francez în acest sector.

În mişcarea #MeToo, ea este de partea celor care denunţă violenţele sexuale. Femeia care a trăit cinematografia anilor 1980 şi 1990, adesea marcată de omnipotenţa regizorului, a făcut recent apel la bărbaţi să rupă tăcerea şi pe acest subiect.

Cu 99 de zile înainte de deschiderea Festivalului, juriului trebuie să fie selectat. Filmele selectate pentru competiţia oficială sunt aşteptate să fie anunţate la jumătatea lunii aprilie.

Suceava – Incendiu la un depozit de cauciucuri, în localitarea Argestru / A fost emis un mesaj Ro-Alert – FOTO

Atacantul francez Mathys Tel, împrumutat de Bayern Munchen la Tottenham