„Evaluările serviciilor de informații indică faptul că inginerii iranieni și oamenii de știință din domeniul armelor caută în esență o scurtătură care să le permită să-și transforme stocul tot mai mare de combustibil nuclear într-o armă funcțională în câteva luni, mai degrabă decât într-un an sau mai mult”, se spune în publicație.
Publicația notează că aceste date au fost colectate în ultimele luni ale administrației Biden și apoi transmise echipei de securitate națională a președintelui Donald Trump.
Potrivit oficialilor, Iranul „rămâne în pragul nuclear”. După retragerea lui Trump din acordul nuclear din 2015 (JCPOA), țara a reluat producția de uraniu și acum are suficient combustibil pentru a produce patru sau mai multe bombe.
Subiectul va face „aproape sigur” parte dintr-o discuție între Trump și premierul israelian Benjamin Netanyahu. Ani de zile, el a fost „pe punctul de a ordona un atac asupra instalațiilor nucleare ale Iranului”.
Relația Trump – Iran
Potrivit publicației, Trump „nu se grăbește să intre într-un conflict direct cu Iranul și pare să fie deschis la negocieri”.
Imediat după inaugurare, ca răspuns la o întrebare dacă ar sprijini un atac israelian asupra țintelor iraniene, Trump a spus: „Sperăm că acest lucru poate fi rezolvat (…). Ar fi cu adevărat grozav dacă acest lucru ar putea fi rezolvat fără a lua măsuri suplimentare”, adăugând că Iranul „speră să facă o înțelegere”.
Președintele iranian Masoud Pezeschkian a declarat în repetate rânduri că și el ar dori să negocieze un nou acord, notează The New York Times.
În același timp, secretarul de stat american Marco Rubio a declarat pentru Fox News că Washingtonul ar trebui să continue să crească presiunea asupra Teheranului până când „încetează să mai facă ceea ce face” – să lucreze pentru a crea arme nucleare.
Tot pe această temă:
- Iranul, acuzat că dezvoltă rachete nucleare, cu o rază de acțiune până în România: care e planul
- VIDEO Iranul dezvoltă o adevărată rețea de orașe subterane: ‘un nou oraș al rachetelor‘