Cine sunt românii care pot lua până la 200.000 de euro de la stat. Au doar 3 condiții de îndeplinit

Senatul a adoptat o lege care introduce o schemă de ajutor de stat destinată producătorilor agricoli de legume și fructe, prin Programul „Prima Seră”. Conform prevederilor legislative, acest sprijin financiar este acordat o singură dată fiecărui beneficiar pentru înființarea unor sere noi, cu o suprafață minimă de 1.200 mp. Statul acoperă 80% din valoarea investiției, însă suma nu poate depăși 200.000 de euro, echivalentul în lei la cursul Băncii Naționale a României. De acest ajutor pot beneficia atât persoanele juridice și persoanele fizice înregistrate fiscal conform OUG 44/2008, cât și cooperativele agricole, grupurile și organizațiile de producători.

Ce condiții trebuie îndeplinite

Pentru a beneficia de ajutorul de stat prin Programul „Prima Seră”, solicitanții trebuie să îndeplinească simultan următoarele condiții, potrivit avocat.net:

a) să fie persoană juridică, persoană fizică înscrisă în Registrul agricol și înregistrată fiscal conform prevederilor OUG 44/2008, cu modificările și completările ulterioare, cooperativă agricolă înființată, organizată și care funcționează potrivit Legii nr.566/2004, grup/organizație de producători, după caz;

b) să dețină și să exploateze, în nume propriu sau prin membrii cooperatori/asociați, suprafețe cultivate cu legume și fructe, destinate consumului uman, pe o suprafață de minimum 1.200 mp;

c) să nu se afle în lichidare sau faliment la data accesării ajutorului de stat fără a fi emisă o decizie definitivă a instanțelor judecătorești de constatare a falimentului până la această dată; d) să aducă documente justificative prin care să se facă dovada că sera este nou înființată.

Potrivit legii adoptate de Senat, prin seră se înțelege o ”construcție special amenajată cu acoperiș și cu pereți din sticlă sau din material plastic pentru adapostirea și cultivarea plantelor care nu suportă frigul”.

De unde vin banii

Fondurile necesare pentru implementarea schemei prevăzute de această lege vor fi alocate de la bugetul de stat, prin intermediul Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale, instituția responsabilă de punerea în aplicare a Programului „Prima Seră”. Pentru ca această inițiativă legislativă să intre în vigoare, este necesară aprobarea finală din partea Camerei Deputaților. De asemenea, schema de ajutor de stat trebuie notificată și validată de Comisia Europeană. Ulterior, Guvernul va trebui să adopte normele de aplicare pentru sprijinirea producătorilor de legume și fructe în spații protejate.

Prin sprijinirea construirii de sere, propunem stimularea producției locale, ceea ce va conduce la o reducere a importurilor și la o ofertă mai diversificată de produse proaspete pentru consumatori. Valoarea ajutorului de 80% din investiție, cu un plafon de 200.000 de euro, va permite producătorilor mici și medii să adopte tehnologii moderne, sporind astfel competitivitatea acestora pe piață. Investițiile în sere vor genera locuri de muncă și vor contribui la dezvoltarea economică a comunităților rurale.  Schema de ajutor va încuraja agricultorii să investească în tehnici de cultivare moderne și sustenabile, contribuind astfel la creșterea eficienței și la reducerea impactului asupra mediului. Acest aspect este crucial în contextul schimbărilor climatice și al necesității de a adopta practici agricole mai responsabile, se arată în expunerea de motive a inițiativei legislative privind Programul ”Prima seră”, depusă la Senat de George Scarlat și care, spre surprinderea tuturor,  a obținut 91 de voturi ”pentru” și nici un vot ”contra”.

Sursa: www.stiripesurse.ro

Ministerul Muncii anunță finanțare nouă pentru serviciile sociale – Banii vin din Elveția

Program de prevenire a separării copiilor de părinţi, lansat de SOS Satele Copiilor