„În legătură cu aceste bonusuri neruşinate despre care am mai discutat, există doar în ultimii doi ani peste o mie de persoane care au beneficiat de astfel de bonusuri, într-un cuantum mai mare sau mai mic. E adevărat că unele dintre ele ating aproape 500.000 de lei, respectiv 100.000 de euro, situaţie cu atât mai neplăcută atunci când respectivul angajat se află pe statul de plată al Regiei în continuare, motiv pentru care am dispus conducerii executive să corecteze toate aceste anomalii, cu respectarea legii, cu respectarea tuturor paşilor legali. Opinia mea este că cine s-a pensionat şi a primit o astfel de bonificaţie trebuie să-şi vadă liniştit de pensie, pentru că are cine să muncească şi la Romsilva, şi la Ocoalele private. Avem suficienţi pădurari tineri care îşi pot face datoria. E adevărat că va fi nevoie de o modificare legislativă, pentru că statutul funcţionarului silvic, al personalului silvic este reglementat prin lege primară, însă am convingerea că Parlamentul va corecta toate aceste anomalii şi nu va mai permite în viitor ca astfel de lucruri să se întâmple”, a afirmat Fechet.
Ministrul de resort a menţionat, totodată, că o altă anomalie la Regia Naţională a Pădurilor – Romsilva este că anumiţi angajaţi care s-au pensionat în baza unor decizii ale instanţei sau a unor decizii ale Caselor judeţene de pensie „au uitat” să anunţe şi angajatorul că sunt pensionari.
„Astăzi se află în situaţia în care de luni de zile sau de ani de zile, în anumite situaţii, încasează şi pensie şi salariu. Sunt peste o sută de astfel de cazuri. Am dispus, tot astăzi, directorului general să remedieze aceste situaţii, să închidă toate acele contracte de muncă, pentru că, în opinia mea, repet, nu ai cum să primeşti şi pensie, şi salariu atunci când lucrezi la Regie. La Romsilva aceste prime se acordă din 1992 până astăzi. Nimeni nu a vorbit cu adevărat despre ele şi nu sunt din cauza vreunei Hotărâri de Guvern sau a vreunui Ordin de ministru, ci izvorăsc din legislaţia primară ce ar trebui modificată de urgenţă, cu alte cuvinte, fiind obligat de Codul silvic ce tocmai a fost promulgat şi fiind obligat să acord un nou spor de 25%, bani pe care îi vor primi toţi silvicultorii. Cred că în lipsa unei modificări a legislaţiei primare, bugetul Regiei Naţionale a Pădurilor nu poate decât să includă acele sporuri şi sper să am timp suficient la dispoziţie ca, până la propunerea de buget pe care o voi înainta în Guvern, pentru că aşa se aprobă bugetul RNP, să corectăm aceste anomalii”, a transmis oficialul.
Potrivit datelor prezentate de către Mircea Fechet, în anul 2024, Romsilva a plătit peste 170 de milioane de lei pentru prime şi sporuri, echivalentul a aproximativ 10% din linia bugetară a Regiei, aferentă cheltuielilor cu forţa de muncă.
„Au cheltuit pe salarii în jur de 1,7 miliarde, din care aproximativ 170 de milioane sunt astfel de prime, bonusuri şi alte premii. În ultimii doi ani de zile, discutăm de 1.250 de persoane, dacă nu cumva am greşit. Oricum, repet, e o chestiune care s-a întâmplat în ultimii 30 de ani, nu doar în ultimele 30 de luni sau în ultimul an şi jumătate de când ocup eu funcţia de ministru şi în legătură cu care sper că voi găsi înţelegere în Parlament pentru a corecta toate aceste anomalii”, a subliniat şeful de la Mediu.
Bugetul Ministerului Mediului, Apelor şi Pădurilor (MMAP) a fost aprobat, marţi, de comisiile reunite de buget-finanţe din Parlament, cu 24 de voturi „pentru”, 19 voturi „împotrivă” şi nicio abţinere, fără ca vreun amendament să fie votat favorabil.
Propunerea de buget pe 2025, în cazul MMAP, este de 4,653 de miliarde de lei, în creştere cu 19,65% faţă de execuţia din anul anterior.
În această marjă, cheltuielile de personal se ridică la valoarea de 507,925 milioane de lei, în creştere cu 7,09%, de la un an la altul.