Cel mai prolific scriitor al ultimilor ani i-a trimis o solicitare Patriarhului Daniel: Cere reactivarea Mitropoliei Tomisului

Profesorul Constantin Barbu, unul dintre cei mai prolifici scriitori ai ultimilor ani, i-a trimis o epistolă Patriarhului Daniel și Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române, în care solicită reactivarea Mitropoliei Tomisului, subliniind că anul 2025 reprezintă un moment istoric unic: „Anul 2025 poate deveni, fiindcă este, o dată fundamentală pentru istoria Bisericii Ortodoxe Române întrucât se împlinesc și 1700 de ani de la primul Sinod ecumenic de la Niceea, cel din anul 325. La primul Sinod ecumenic de la Niceea din anul 325 a fost prezent și a participat mitropolitul Marcus al Tomisului.”

În argumentația sa, profesorul Barbu aduce dovezi istorice despre statutul Tomisului ca mitropolie încă din primele veacuri creștine, menționând documentele Patriarhiei Române și ale Bisericii Ortodoxe Române, care arată că „Sciția Minor era provincie mitropolitană, înalt-ierarhul său având rang de mitropolit, conducător a 14 episcopii sufragane în cele mai importante cetăți ale provinciei Sciția Minor.” Mai mult, Barbu susține că aceste realități sunt atestate în manuscrise vechi aflate în arhive din Vatican, Milano, Paris, Madrid, Viena, Heidelberg, Oxford și multe altele, care confirmă că episcopul de Tomis prezent la Sinodul de la Niceea nu era simplu episcop, ci mitropolit: „În stadiul actual al cercetărilor Academiei Tomitane, cercetări inițiate și susținute de IPS Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, știm din câteva sute de documente […] că acest episcop de Tomis cu numele Marcu este, de fapt, Mitropolitul Marcus, Marcus metropolitanus Tomensis.”

Profesorul Barbu consideră că reactivarea Mitropoliei Tomisului ar fi un act de dreptate istorică și o recunoaștere a contribuției Tomisului la creștinismul timpuriu: „Niciodată nu va fi mai potrivit, mai inteligent și mai strălucit să reactivăm Mitropolia Tomisului, chiar în acest an, când se împlinesc 1700 de ani de la Primul Sinod de la Niceea din anul 325.

Preafericirea Sa Patriarhul Daniel, mitropoliții, arhiepiscopii, episcopii Bisericii Ortodoxe Române, membrii Sinodului ar trebui să mediteze profund la această mare și rară sărbătoare a ortodoxiei, sărbătoare care va avea loc în mai 2025. E vremea să recunoaștem că în anul 325, la Niceea, a participat la vestitul prim Sinod Marcus al Tomisului care avea rang de mitropolit și Tomisul era capitala metropolitană a întregii Sciției Minor. E vremea ca patriarhul Daniel și Sinodul Bisericii Ortodoxe Române să se bucure de această sărbătoare și să recunoască străvechea ierarhie a Tomisului și să reactiveze această mitropolie veche și străveche de 1700 de ani. Nu avem nevoie decât de o clipă de gândire cinstită, de o bună-voință și de o coală de hârtie A4.

Știm, împreună, că în 19 și 20 mai, Preafericirea Voastră, ca Arhiepiscop de Constantinopol, Noua Romă și Patriarh Ecumenic, și Papa Francisc, vor marca împreună împlinirea a 1700 de ani de la primul Sinod de la Niceea din anul 325.

Papa Francisc a fost invitat de patriarhului ecumenic Bartholomeu I să fie prezent în Patriarhia din Constantinopol pentru a marca împreună 1700 de ani de la Sinodul de la Niceea, invitație pe care Papa a primit-o cu bucurie, spunând: ”Chiar în 2025, va avea loc a 1700-a aniversare a Primului Sinod Ecumenic de la Niceea. Îmi exprim urarea ca memoria acestui eveniment foarte important să facă să crească în toți cei care cred în Cristos Domnul voința de a mărturisi împreună credința și aspirația la o comuniune mai mare. Mă bucur, în mod special, pentru faptul că Patriarhia Ecumenică și Departamentul pentru Promovarea Unității Creștinilor au început să se gândească la felul în care putem comemora împreună această aniversare, iar eu am voința de a merge. Îi mulțumesc Preasfinției Sale Bartolomeu pentru că m-a invitat să-l marcăm în apropiere de locul în care s-a reunit Sinodul. Este o călătorie pe care îmi doresc din inimă să o fac”.

În sinea lor, milioanele de creștini ortodocși din țara noastră, se roagă întru luminarea bunăvoinței Patriarhului nostru Daniel, ca, în acest an sfânt de împlinire a 1700 de ani de la Sinodul de la Niceea, an în care străvechea Mitropolie a Tomisului împlinește și ea tot 1700 de ani, să aibă gândirea strălucită de a reactiva Mitropolia Tomisului, așezământ ortodox care ființa încă din anul 298 din vremea episcopului Evangelicus. Mitropolia aceasta, a Tomisului, e străveche ca și Constantinopolul.

Așa cum știm, Arhiepiscopia Tomisului și Academia Tomitană au tipărit mai multe colecții de documente pe care îndrăznim să le numim documente fundamentale ale ortodoxiei.

În colecția Monumente ortodoxe și bizantineam tipărit toate cele 301 manuscrise (anterioare anului 1000) care existau în Patriarhia Constantinopolului în anul 1453, și apoi s-au risipit în lume. Și, de asemenea, cele mai vechi 153 de papirusuri biblice.

Am tipărit în colecția Monumenta Romaniae Historica peste 1000 de volume cu manuscrise adunate din cele mai importante 74 de arhive ale lumii, manuscrisele fiind originale sau rescripturi dintre anii 17 (manuscrisele poetului Ovidius, cu poemele din Tristeleși Ponticele scrise în Tomis) și 1359 (când Iachint de Vicina trece ca mitropolit al Țării Românești la Curtea de Argeș). Am publicat cinci hărți aflate în Biblioteca Apostolica Vaticana în care Vicina apare ca fiind pe malul drept al Dunării în actualul județ Constanța. Mitropolia Țării Românești este urmașă a Tomisului și a Vicinei. Deci cu atât mai frumos ar fi să respectăm simbolismul Mitropoliei Tomisului și Mitropolia Țării Românești să aibă o străvechime de 1700 de ani, străvechime pe care puține biserici ortodoxe o au astăzi. Și mâine.

În aceste manuscrise despre care vorbim de câțiva ani, avem o genealogie aproape neîntreruptă de mitropoliți, arhiepiscopi și episcopi care au fost ierarhi ai Tomisului între anii 298 și 1359.

Vedem o listă de 1000 de ani în care mulți din ierarhii Tomisului și ai Vicinei sunt mitropoliți. Credem cu tărie că ar fi o dreptate istorică binemeritată reactivarea Mitropoliei Tomisului, chiar în anul în care se împlinesc 1700 de la Sinodul de la Niceea, Sinod la care a participat Marcus metropolitanus Tomensis. Această mare sărbătoare ar putea lumina și fonda viziunea Preafericitului Patriarh Daniel, reactivând Mitropolia Tomisului, act binemeritat care ar fi absolut binevenit în anul împlinirii a 1700 de ani de la Sinodul de la Niceea la care a participat Mitropolitul Tomisului Marcus. Ar putea fi chiar o hotărâre memorabilă pentru destinul și amintirea istorică a Patriarhului Daniel.

Academia Tomitană s-a străduit cu credință și bucurie și a adunat din absolut toate arhivele vestite ale lumii actele celebre ale Sinodului de la Niceea (celebrele 80 de documente ce alcătuiesc Fontes Nicaenae Synodi) și, într-o colecție exhaustivă, va publica 325 de volume cu manuscrise originale sau rescripturi care fondează strălucirea Sinodului de la Niceea din anul 325.

Academia Tomitana dorește să ofere Bibliotecii Patriarhiei Ecumenice, cu prilejul sărbătoririi celor 1700 de ani de la Niceea, aceste Fontes Nicaenae Synodi împreună cu colecția exhaustivă cu manuscrise originale și rescripturi în facsimiluri.

IPS Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, pregătește o lucrare în 50 de volume în care va publica în facsimil cele mai vechi și mai frumoase manuscrise care privesc Sinodul de la Niceea.

Va fi frumos fiindcă este frumos:

O întreagă lume depune mărturie prin documentele păstrate în arhivele sale despre Mitropolia Mitropolitului Marcus al Tomisului, mitropolit care a participat la Sinodul de la Niceea.

La sărbătorirea celor 1700 de ani de la Sinodul de la Niceea din anul 325 vor fi tipărite manuscrisele și rescripturile cu ceea ce este mai valoros și mai strălucitor din tezaurul Sinodului de la Niceea.

Fontes Nicaenae Synodi cuprind izvoarele Sinodului de la Niceea (304-337) și vor fi însoțite de o bogată colecție de papirusuri și manuscrise originale sau în rescripturi frumos facsimilate color (având circa 150.000 de pagini).

Patriarhia ortodoxă din Constantinopol se va îmbogăți cu lumină și cărți. Credincioșii creștin-ortodocși ai Tomisului, împreună cu câteva milioane de ortodocși români, gândesc că participarea Mitropolitului Marcus al Tomisului la Sinodul de la Niceea din anul 325 și opera monumentală a Sfântului Dionysius Exiguus (născut în Tomis) sunt argumente istorice strălucitoare care fundamentează dorința legitimă de reactivare a Mitropoliei Tomisului. Trebuie să se recunoască mitropolia milenară a Tomisului și să se reactiveze Mitropolia Tomisului prin bunăvoința Preafericitului Patriarh Daniel.

Dreptatea Mitropolitului Marcus al Tomisului este o dreptate mai adâncă și mai mare: o dreptate pentru milioanele de creștini ortodocși ai poporului român care este un popor credincios și modest, dar nobil între popoarele creștin-ortodoxe ale lumii și vrea să i se recunoască participarea la cele sfinte ale lumii și ale Europei încă de la sfântul Sinod de la Niceea din anul 325 despre care se spune, cu dreptate, că a făcut să se întemeieze Europa, când lumea era condusă de marele împărat Constantin cel Mare.”

În finalul epistolei, scriitorul face un apel direct către Patriarhul Daniel și membrii Sfântului Sinod, subliniind că această decizie ar aduce o recunoaștere istorică importantă nu doar pentru Arhiepiscopia Tomisului, ci pentru întreaga Biserică Ortodoxă Română: „E vremea ca Patriarhul Daniel și Sinodul Bisericii Ortodoxe Române să se bucure de această sărbătoare și să recunoască străvechea ierarhie a Tomisului și să reactiveze această mitropolie veche și străveche de 1700 de ani.

Reactivarea Mitropoliei Tomisului înseamnă să iubim poporul român și să vedem noblețea sa. Un popor care a fost prezent și a participat prin strălucitul său Mitropolit Marcus al Tomisului la cel mai vestit sinod al creștin-ortodocșilor, milenarul Sinod de la Niceea din anul 325.”

Sursa: www.stiripesurse.ro

Trump reintroduce „presiunea maximă” asupra Iranului, cu scopul de a-i reduce exporturile de petrol la zero

Jens Stoltenberg, fostul secretar general al NATO, este noul ministru de finanţe al Norvegiei. El spune că negocierile cu Trump sunt esenţiale pentru evitarea tarifelor