China ripostează cu tarife suplimentare de până la 15% la anumite importuri din SUA, începând cu 10 februarie

China a anunţat marţi o serie de măsuri de retorsiune împotriva Statelor Unite, la scurt timp după ce noile tarife americane asupra mărfurilor chineze au intrat în vigoare, iar aceste acţiuni sporesc temerile privind escaladarea unui nou război comercial între cele mai mari două economii ale lumii, transmite CNBC.

Ministerul chinez de Finanţe a declarat că, începând cu 10 februarie, va impune tarife suplimentare de 15% pe importurile de cărbune şi gaze naturale lichefiate din SUA, precum şi taxe vamale mai mari cu 10% asupra petrolului brut american, utilajelor agricole şi anumitor automobile.

China a reiterat că noile tarife americane, de 10%, încalcă grav regulile Organizaţiei Mondiale a Comerţului şi perturbă relaţiile comerciale bilaterale normale, potrivit unei traduceri realizate de CNBC.

Într-un anunţ separat, Ministerul Comerţului şi autorităţile vamale din China au comunicat impunerea unor controale la export pentru o serie de materiale şi tehnologii esenţiale, inclusiv tungsten, telur, ruteniu şi molibden.

Impactul economic şi perspectivele comerciale

Louise Loo, economist principal la Oxford Economics, consideră că măsurile Chinei sunt în prezent mai mult simbolice, estimând că noile tarife vor creşte rata efectivă a taxelor vamale asupra importurilor americane în China cu aproape 2 puncte procentuale.

Cu toate acestea, Loo avertizează că un nou război comercial dintre SUA şi China se află în stadiile incipiente şi există o probabilitate ridicată ca ambele ţări să impună runde suplimentare de tarife.

Pe piaţa valutară, yuanul offshore chinezesc a rămas relativ stabil faţă de dolarul american după anunţurile oficiale. Bursele din China continentală, închise pentru sărbătoarea Anului Nou Lunar, îşi vor relua activitatea miercuri.

China investighează Google pentru posibile practici monopoliste

Pe lângă măsurile tarifare, Administraţia de Reglementare a Pieţei din China a anunţat marţi că a iniţiat o investigaţie împotriva Alphabet, compania-mamă a Google, sub suspiciunea că gigantul american încalcă legislaţia antitrust a Chinei.

Deşi Google şi-a retras serviciile de internet şi motorul de căutare din China în 2010, compania continuă să opereze în ţară prin intermediul unor servicii dedicate firmelor chineze care doresc să îşi promoveze produsele în afara Chinei.

Analiştii consideră că această investigaţie şi tarifele anunţate sunt un semnal de avertisment al Beijingului, dar şi o strategie care îi permite să renunţe la măsuri mai dure, dacă va considera necesar.

Administraţia Trump intensifică presiunile asupra Chinei

Preşedintele american Donald Trump a semnat sâmbătă un ordin prin care impune tarife suplimentare de 10% importurilor din China, pe lângă taxele de până la 25% stabilite în timpul primului său mandat.

În plus, administraţia sa a lansat o investigaţie pentru a evalua respectarea de către Beijing a acordului comercial din 2020. Rezultatele finale ale acestei analize vor fi prezentate până pe 1 aprilie, iar economiştii avertizează că această evaluare ar putea pregăti terenul pentru noi măsuri tarifare împotriva Chinei.

Goldman Sachs estimează că noile tarife vor reduce creşterea PIB-ului real al Chinei cu 50 de puncte de bază în acest an, ceea ce va accentua nevoia de stimulente economice interne pentru a compensa impactul restricţiilor comerciale.

Banca de investiţii prognozează că economia Chinei va creşte cu doar 4,5% în 2025, iar inflaţia de consum va rămâne la un nivel scăzut, de 0,4%, din cauza cererii interne slabe şi a crizei prelungite din sectorul imobiliar.

 

Omul lui Trump acuză USAID că a intervenit în politica din România: ‘Conservatorii din întreaga lume au fost vizați. România este cel mai recent exemplu’

Ministerul de Externe de la București le recomandă românilor să evite deplasările neesențiale pe insula grecească Santorini