Născut la Geneva și crescut în Kenya, Aga Khan a devenit la doar 20 de ani liderul spiritual al comunității ismaelite, o ramură a islamului șiit care numără între 12 și 15 milioane de credincioși în Asia Centrală, Asia de Sud, Africa și Orientul Mijlociu. El a fost al 49-lea imam ereditar și descendent direct al profetului Mahomed.
Antonio Guterres, secretarul general al ONU, l-a descris ca fiind „un simbol al păcii, toleranței și compasiunii în lumea noastră tulburată”.
Laureata Premiului Nobel pentru Pace, Malala Yousafzai, a subliniat impactul extraordinar al activității sale în domeniile educației, sănătății și dezvoltării la nivel global.
Deși a fost un miliardar care deținea iahturi și avioane private, și un pasionat al curselor de cai de rasă, Aga Khan a investit o mare parte din averea sa în proiecte filantropice. Pentru contribuția sa la dezvoltare și promovarea toleranței, a primit cetățenia onorifică a Canadei, pe lângă cetățeniile britanică și portugheză pe care le deținea deja.
În pofida rolului său de lider religios, Aga Khan a evitat să se implice în disputele din Orientul Mijlociu sau în tensiunile dintre musulmanii sunniți și șiiți. Într-un interviu din 2017 pentru AFP, el sublinia că islamul este o „religie a păcii” și că multe conflicte prezentate ca fiind religioase sunt, de fapt, de natură politică.
Fundația sa urmează să anunțe în curând numele succesorului său, care va deveni al cincilea Aga Khan din secolul al XIX-lea încoace. Tatăl actualului Aga Khan fusese exclus de la succesiune după căsătoria sa controversată cu actrița americană Rita Hayworth.