Cazul a fost investigat de procurorii Parchetului Militar de pe lângă Curtea Militară de Apel București, care susțin că militarul a intervenit pentru a „salva de la un atac canin persoana vătămată (…), moment în care a lovit câinele agresor și a adresat amenințări proprietarului acestuia“, citează Ziarul Amprenta.
Incidentul s-a petrecut pe 17 decembrie 2024, în jurul orei 14.00. Conform procurorilor, un câine Amstaff, în vârstă de un an și cinci luni, deținut de martorul A.O., a ieșit din curte și a intrat pe proprietatea vecinilor. Acolo, inițial a alergat un câine de talie mică, după care a atacat un alt câine, care era legat în curte.
Potrivit procurorilor militari, două femei aflate în curte, speriate de atac, au strigat după ajutor. Un bărbat a intervenit primul și a lovit câinele Amstaff cu o cazma de mai multe ori în spate, determinându-l să înceteze atacul.
Strigătele au atras atenția mai multor vecini, inclusiv a celor doi inculpați, care au pătruns în curtea martorilor. Deși câinele Amstaff nu mai reprezenta un pericol, aceștia l-au lovit puternic cu bâte pe tot corpul, inclusiv în zona capului, provocându-i moartea în scurt timp, conform rechizitoriului.
Militarul a lovit animalul cu cazmaua
Inculpatul civil, audiat de procurori, a recunoscut că a lovit câinele împreună cu militarul, justificându-și acțiunile prin faptul că animalul încerca să-l muște. De asemenea, acesta a declarat că, în momentul intervenției, câinele Amstaff era încleștat cu cel al familiei, dar nu l-a văzut atacând vreo persoană.
La rândul său, militarul le-a spus procurorilor că a lovit câinele de două ori, cu o coadă de lemn și cu cazmaua, însă nu a observat ca acesta să fi mușcat pe cineva, ci doar că era agresiv.
În aprilie 2024, proprietarul câinelui a renunțat la statutul de persoană vătămată și implicit la orice pretenții civile.
Inițial, dosarul a fost trimis spre soluționare Tribunalului Militar București. Totuși, instanța a constatat că nu are competența de a judeca această cauză și a transferat-o Tribunalului Constanța.