Când vom avea primele ferme de stridii în România. Cultura-prototip din Marea Neagră, aproape ajunsă la maturitate, ne dă speranțe

În mai puțin de șase luni, primele stridii japoneze cultivate în Marea Neagră vor atinge maturitatea, iar procesul lor de creștere a fost o adevărată surpriză, deoarece au rezistat cu succes chiar și la furtunile de iarnă, când valurile au depășit 7 metri înălțime. Stridiile, plantate în largul Mării Negre de Institutul Național de Cercetare și Dezvoltare Marină „Grigore Antipa” din Constanța, au crescut rapid, ajungând la aproape 30 de grame, față de 8-9 grame în octombrie, și se apropie de greutatea ideală de 70-80 de grame necesară pentru comercializare. „Putem constata că din momentul în care au fost introduse în mare au crescut extrem de bine, aveau undeva la 8-9 grame la sfârșitul lunii octombrie și acum se apropie de 30 de grame”, a spus Magda Neciu, cercetător INCDM.

Deși stridiile din Marea Neagră nu se pot înmulți în mod natural din cauza salinității scăzute, cercetătorii români speră ca, după mai multe etape de aclimatizare, acestea să poată începe să se reproducă și în această regiune. Până atunci, pentru a susține dezvoltarea acvaculturii de stridii, va fi necesar să fie aduși puieți din alte țări, în special din Italia și Grecia.

Stridiile crescute în Marea Neagră ar putea deveni o delicatesă mult mai apreciată pe piață, având în vedere că salinitatea scăzută ar putea îmbunătăți gustul acestora. În prezent, o porție de stridii la restaurante poate ajunge până la 100 de lei, iar kilogramul de stridii proaspete importate din Italia sau Spania costă aproximativ 40 de lei. Ca urmare a acestui experiment, cercetătorii români își propun ca fermele de stridii să fie integrate în cele 10 zone de acvacultură din Marea Neagră, inspirându-se din modelul vecinilor bulgari, care cultivă deja stridii în această mare de peste 8 ani.

O țară uriașă din Europa dă marea lovitură, după măsurile impuse de către Donald Trump

Real Madrid s-a calificat în semifinalele Cupei Spaniei