Giorgiana Cotigi, arhitect șef al orașului Năvodari (funcționar public), a fost trimisă în judecată pentru presupusa săvârșire a două infracțiuni de luare de mită și a infracțiunii de folosirea funcției pentru favorizarea unor persoane. În ancheta lor, procurorii DNA menționează, printre altele, că angajarea în cadrul Primăriei orașului Năvodari a avut „rezultate patrimoniale spectaculoase“ pentru Cotigi Giorgiana, după cum reiese din „procesul verbal de analiză a datelor bancare“.
De la Golf, la Mercedes și Maserati
„Astfel, dacă anterior inculpata utiliza autovehicule VW Golf sau Kia Cee’d iar veniturile salariale nu i-au crescut semnificativ, a început să utilizeze autovehicule BMW X5, Mercedes GLE, Maserati sau Ford Mustang. Totodată, a dobândit o casă de locuit și un apartament“, potrivit rechizitoriului DNA prezentat de Ziarul Amprenta.
Tot în acest dosar au mai fost trimiși în judecată SC Aqua Force SRL, Damian Adrian, administrator al societății comerciale Aqua Force SRL, dar și Traian Vasea (nume cu rezonanță în lumea underground din Constanța), administrator al unor societăți comerciale.
Conform rechizitorului DNA, ce poate fi citit integral accesând documentul de mai jos, „în perioada 2016-2023, inculpatul D.A. (nr. Damian Adrian), având calitatea de administrator al SC Aqua Force SRL și SC Blue Aqua Force SRL, a realizat prin intermediul acestor societăți comerciale mai multe construcții cu destinația de locuințe, de regulă P+1ETAJ, pe terenuri luate în superficie sau proprietate personală, cu încălcarea regulilor de urbanism, cu complicitatea anumitor funcționari din cadrul Primăriei Năvodari“.
Construcții ridicate în doar 40 de zile
Procurorii DNA susțin că Damian Adrian ar fi „ridicat imobilele de locuit cu încălcarea valorilor maxime de ocupare a terenurilor sau cu nerespectarea coeficientului de ocupare a terenului, construind pe suprafețe de sub 150 mp, suprafața minimă admisă de Regulamentul General de Urbanism pentru ridicarea unei construcții ori parcelând un teren în mai mult de 4 loturi fără realizarea unui PUZ așa cum prevăd dispozițiile legale“.
„În unele situații“, se mai arată în rechizitoriul DNA, „construcțiile s-au realizat într-un interval de timp foarte scurt de la emiterea AC și până la efectuarea recepției finale (circa 40 de zile), ceea ce ridică bănuiala că lucrările ar fi început înainte de emiterea autorizațiilor de construire“.
„De asemenea, s-a procedat la schimbarea ilegală a destinației unor spații tehnice în apartamente de locuit. În schimbul sprijinului realizării construcțiilor în condiții cât mai profitabile, inculpatul D.A. (nr. Damian Adrian) a livrat un imobil funcționarului public Cotigi Giorgiana, la prețuri mult sub cele de producție, practic transferarea proprietății casei reprezentând un cadou de zeci de mii de euro“, potrivit DNA.
Anchetatorii mai spun în rechizitoriu că în „fapt, inculpatul D.A. (nr. Damian Adrian) a mascat realitatea prin efectuarea unei operațiuni de vânzare cumpărare“.
„Ceea ce ne determină să considerăm vânzarea drept cadou mascat este prețul acestuia, care este cu mult sub cel de producție, precum și sub cel practicat la vânzare și de la care nu se abătea în cazul efectuării unor astfel de tranzacții cu cumpărătorii obișnuiți. Prețul a fost, așa cum am mai precizat, sub prețul de producție, fără a exista o justificare credibilă în acest sens. Atât certificatele de urbanism, autorizațiile de construire, cât și procesele-verbale de recepție relevante în cauză au fost semnate în anul 2020 de către inculpata Cotigi (fostă Stanciu) Giorgiana“, potrivit DNA.
Casa Giorgianei Cotigi, „un efort colectiv al mai multor antreprenori locali“, spune DNA
Procurorii de la Anticorupție mai arată că „din probele administrate a rezultat că edificarea imobilului în care domiciliază inculpata Cotigi Giorgiana (amplasat în orașul Năvodari, str (…)) a fost un efort colectiv al mai multor antreprenori locali. Acest aspect este confirmat și de martorul protejat (…)“.
Tot în ancheta procurorilor se arată că, potrivit probelor, „inculpatul V.T. (nr. Traian Vasea) a realizat lucrări gratuite de construire/amenajare la locuința inculpatei Cotigi, respectiv materiale și manopera necesare. Concret, acesta a asigurat realizarea tavanelor imobilului, parte din finisajele interioare și profilele din poliuretan aplicate pe construcție“.
„O ‘obligație’ care trebuia rapid onorată“
„Conversațiile telefonice ale inculpatului V.T. (nr. Traian Vasea), interceptate și redate în procese verbale, sunt lămuritoare în sensul că aceste lucrări reprezentau o ”obligație” care trebuia rapid onorată întrucât inculpata Cotigi refuza să îi mai semneze documentele de care avea nevoie în activitatea imobiliară“, potrivit rechizitoriului.
În continuare, procurorii DNA arată că „gratuitățile primite de inculpata Cotigi au legătură cu semnarea documentelor de urbanism necesare realizării proiectelor derulate de inculpatul V.T. (nr. Traian Vasea) în activitatea imobiliară realizată prin societatățile (…)“.
Proiectul Titanic
„Din analiza coroborată a probelor administrate rezultă că pentru V.T. prioritar în perioada relevantă era proiectul Titanic. Din convorbirile telefonice realizate în perioada 24.10.2020 -29.11.2020 de către inculpatul V.T. cu mai mulți interlocutori din care rezultă că acesta efectua fără autorizație lucrările de construire ale hotelului Titanic din zona Mamaia Nord, fiind direct implicat în organizarea activității de șantier, de dirijare și supraveghere a muncitorilor, de obținere a unor utilaje care să fie folosite pe șantier, precum și de relaționare cu diferite instituții de control ale statului (a se vedea discuția cu un angajat din data de 18.11.2020 referitoare la un control al Gărzii de mediu)“, potrivit rechizitoriului.
În final, procurorii DNA mai menționează în actul de sesizare a instanței că „timp de mai mulți ani inculpata Cotigi nu a depus nici o declarație de avere astfel încât să poată fi verificată situația sa patrimonială“ și că „din momentul în care a început activitatea la Primăria orașului Năvodari aceasta nu a mai completat și depus nici o declarație de avere“.
„Din procesul verbal de analiză a datelor bancare ale inculpatei Cotigi Giorgiana rezultă că angajarea în cadrul Primăriei orașului Năvodari a avut rezultate patrimoniale spectaculoase. Astfel, dacă anterior inculpata utiliza autovehicule VW Golf sau Kia Cee’d iar veniturile salariale nu i-au crescut semnificativ, a început să utilizeze autovehicule BMW X5, Mercedes GLE, Maserati sau Ford Mustang. Totodată, a dobândit o casă de locuit și un apartament“, potrivit rechizitoriului.
Dosarul a fost trimis spre soluționare Tribunalului Constanța.
Primul termen în faza Camerei preliminare a fost stabilit pentru data de 5 martie 2025.
Oricare va fi decizia Tribunalului Constanța, aceasta va putea fi contestată la Curtea de Apel Constanța.
Precizăm că trimiterea în judecată reprezintă o etapă a procesului penal, reglementată de Codul de procedură penală, activitate care nu poate, în nicio situație, să înfrângă principiul constituțional al prezumției de nevinovăție.
Proiectul Nordis Mamaia, pornit ‘din pixul’ Giorgianei Cotigi
Un fapt interesant de urmărit este că semnătura arhitectului-șef Giorgiana Cotigi se regăsește și pe proiectele Nordis din Maia Nord. Autorizația de construire emisă pentru Nordis Managemetn SRL poartă atât semnătura Gorgianei Cotigi, cât și semnătura edilului Florin Chelaru (PSD), dar și a secretarului Viorica Tîrșoagă.
Vezi mai multe: FOTO Schema rezidențială Nordis, înfiptă în haosul construcțiilor de pe litoral și în ‘nisipurile mișcătoare’ ale politicii