Câtă istorie să învețe liceenii? Crin Antonescu intervine în disputa dintre ministrul Educației și Adrian Cioroianu

„Am văzut cu coada ochiului, o înregistrare, o dispută la o televiziune între dl ministru și profesorul Cioroianu pe această temă. Pentru că nu avem timp, vă spun clar: eu cred că poziția corectă este cea a profesorului Cioroianu. Cred că indiferent că dacă facem biochimie, fizică, matematică, indiferent ce, elevii din România care termină un liceu trebuie să facă istoria României, geografia României, fără nici un fel de discuție. Că specialități de genul istoria Holocaustului sau Istoria minorităților sunt foarte bine venite, în calitate de capitole în istorie. În mod fundamental, istorie universală până la un punct și istoria României până la capăt, adică până în clasele terminale. Este absolut necesară, nu din motive politice, că ne-a apucat patriotismul acum pe toți, ci din motive fundamentale de educație a unor cetățeni. Oricât de europeni vom fi, oricât de cetățeni ai universului suntem, e limpede că în mod fundamental suntem români, francezi, americani sau chinezi”, a explicat Crin Antonescu poziția sa.

Propunerea ministrului Educației

Ministrul Educației, Daniel David, a declarat miercuri seară, la Digi24, întrebat dacă dispar orele de istorie universală și istorie a românilor din clasele a 11-a și a 12-a, că el a propus ca aceste ore să fie făcute mai devreme, în clasele a 9-a și a 10-a. El precizează însă că proiectele pentru planul-cadru au fost puse în dezbatere și că așteaptă feedback de la specialiști. 

„Dacă vă uitați ce am propus pentru clasa a 9-a și a 10-a, am propus ca istoria românilor să fie făcut acolo pe motivul că au fost foarte multe argumente legate de faptul că în clasa 12-a, cei care sunt la biochimie, la mate-fizică, se pregătesc bacalaureat, nu mai abordează serios aceste discipline care țin de cultura națională. Ideea a fost să le aduci mai jos, în clasa a 10-a poate clasa a 9-a. Eu când am făcut istorie în liceu, într-adevăr, am făcut-o în clasa a 9-a”, a spus ministrul Educației.

Mai multe arme, găsite în centrul de învăţământ de la Örebro. Atacatorul, Rickard Andersson, în vârstă de 35 de ani, a ascuns puştile într-o cutie de chitară şi s-a îmbrăcat într-o ţinută militară, la toaletă, înainte de masacru

Situație fără precedent: ANCOM rămâne fără buget aprobat / USR acuză PSD și PNL că ascund cine sunt ‘specialii’ lor din instituţia condusă de Zgonea