Kilowat: Deficitul sever de capacităţi de stocare a energiei reprezintă un obstacol major pentru întregul sector energetic naţional

România va obţine un avans fără precedent în domeniul fotovoltaicelor în acest an, însă rămâne extrem de deficitară la stocarea energiei, care reprezintă un obstacol major pentru întregul sector energetic naţional, avertizează Kilowat, companie de soluţii de energie verde. Compania se aşteaptă la un salt tehnologic privind bateriile de stocare în 2025 şi, de asemenea, la scăderea preţurilor pentru aceste baterii.

”România poate obţine un avans fără precedent în sectorul fotovoltaic în 2025, impulsionat de programele de finanţare precum Casa Verde şi RePower EU, de liberalizarea preţurilor la energie şi de interesul crescut în general al românilor pentru a scăpa de grija facturilor şi a deveni independenţi energetic. În plus, România este tot mai atractivă pentru investitori în parcuri fotovoltaice. Totuşi, această creştere accelerată aduce în prim-plan o problemă critică: deficitul sever de capacităţi de stocare a energiei, un obstacol major pentru întregul sector energetic national”, avertizează Kilowat, companie de soluţii de energie verde.

Românii se bazează pe centrale fotovoltaice odată cu scumpirea energiei, arată compania.

”Interesul românilor este tot mai mare pentru centrale fotovoltaice, fie pe cont propriu, fie prin programe subvenţionate. Programul Casa Verde contribuie semnificativ la extinderea energiei verzi în România şi, prin urmare, la scăderea preţurilor la energie în timp. Odată cu eliminarea plafonării preţurilor la energie, programată pentru 1 aprilie, tot mai mulţi români se orientează către centralele fotovoltaice pentru a-şi reduce costurile şi a-şi asigura independenţa energetică”, spun reprezentanţii companiei.

Creşterea continuă a tarifelor la electricitate a accelerat interesul pentru soluţiile de energie regenerabilă, în special în sectorul rezidenţial, unde panourile solare devin o investiţie strategică şi eficientă pe termen lung.

Plafonarea preţurilor la energie va fi eliminată pentru cei mai mulţi români, fiind luate în calcul pentru reduceri doar persoanele defavorizate, mai ales că statul are restanţe de 8 miliarde de lei la furnizorii de energie pentru compensarea facturilor la energie.

„2025 este puternic influenţat de finanţările disponibile, care menţin domeniul fotovoltaic într-un avânt semnificativ. Programele precum Casa Verde, RePower EU şi ElectricUp 2 generează un volum mai mare de proiecte faţă de 2024, tot mai mulţi clienţi înţelegând cât de important este să lucreze cu instalatori consacraţi, cu instalatori cu o vastă experienţă, ce vor exista şi peste 15-20 de ani. Totuşi, ceea ce va defini cu adevărat piaţa este decizia privind continuarea plafonării preţurilor la energie. În acest context, probabil cererea pentru centrale fotovoltaice va fi mult mai mare, însă odată cu creşterea cererii vor creşte şi preţurile la panouri şi e recomandat ca românii să instaleze panouri solare cât încă preţurile sunt accesibile. Per ansamblu, mă aştept la un an mai bun decât cei anteriori, dar nu lipsit de provocări. Vedem deja cum firmele conştientizează nevoia de a reduce costurile cu energia şi de a deveni independente energetic, iar acest lucru se reflectă în interesul crescut pentru programele Electric UP şi AFIR”, declară Albert Soare, fondator Kilowat.

Una dintre cele mai mari probleme pentru România în 2025 este capacitatea redusă de stocare a energiei, spune el. Deşi sectorul fotovoltaic este în plină expansiune, capacitatea de stocare a energiei rămâne în urmă, afectând eficienţa şi stabilitatea reţelei. Bateriile litiu-fier-fosfat (LiFePO4) devin soluţia dominantă în sectorul rezidenţial, oferind o alternativă mai sigură şi mai performantă decât bateriile litiu-ion, reducând riscul de incendii.

„Ne aşteptăm la un salt tehnologic privind bateriile de stocare în 2025 şi, de asemenea, la scăderea preţurilor pentru acestea. Stocarea devine problema cea mai importantă şi este şi capitolul la care România este deficitară, însă luptă cu putere să rezolve acest deficit. Întreg sectorul de energie verde este dependent de această interconectivitate care se face cu bateriile de stocare. Iar în sectorul rezidenţial se vede clar că în momentul de faţă bateriile litiu-fier-fosfat, devine tot mai folosită, fiind o tehnologie mai performantă şi mult mai sigură decât litiu-ion privind posibilitatea de incendii”, explică Albert Soare, fondator Kilowat.

Potrivit acestuia, pe piaţă există microinvertoare şi baterii ENPHASE, produse în SUA şi dezvoltate prin contribuţia inventatorului român Nelu Mihai din Silicon Valley, care revoluţionează modul în care energia solară este convertită şi utilizată. Aceste microinvertoare permit producerea directă a curentului alternativ (AC), eliminând riscurile asociate conversiei şi crescând eficienţa. De asemenea, vor apărea noutăţi în domeniul centralelor eoliene. Vom vedea capacităţi de eoliene mixte.

”În ansamblu, în continuare România reuşeşte să implementeze foarte bine trecerea la energie verde. În ceea ce priveşte marile instalaţii, România rămâne în continuare foarte atractivă pentru investitori şi pot fi puse în funcţie noi parcuri fotovoltaice. Aşadar, în acest an domeniul fotovoltaic cunoaşte o nouă creştere, mai ales având în vedere interesul ridicat al românilor pentru a scăpa de grija facturilor la energie”, precizează compania.

În ultimii ani, Kilowat a instalat panouri solare pentru peste 3.000 de clienţi persoane fizice şi firme, din care peste 2.000 prin programul Casa Verde. Pentru Casa Verde 2024, compania estimează o creştere a numărului de proiecte gestionate. În paralel, compania instalează panouri fotovoltaice pentru persoane fizice care optează pentru energie verde din fonduri proprii şi pentru firme atât prin programul Electric UP, cât şi prin finanţări din alte surse.

Fondată de fondatorii companiei SanoVita, Kilowat este una dintre cele mai mari companii de soluţii de energie regenerabilă din România. Până în prezent, Kilowat a montat sisteme fotovoltaice pentru peste 3.000 de clienţi din România şi Germania.

Compania are autorizaţie ANRE pentru proiectare şi instalare pe medie tensiune. Kilowat oferă asistenţă pentru monitorizarea online a sistemului fotovoltaic.

ONU avertizează împotriva unei ”epurări etnice” în Fâşia Gaza după declaraţiile lui Trump cu privire la plecarea palestinienilor şi transformarea enclavei palestiniene într-o ”Coastă de Azur a Orientului Mijlociu”

Consiliul Concurenţei a finalizat 18 investigaţii, în 2024, în urma cărora a aplicat amenzi totale de 368,54 milioane lei