Inteligenţa artificială generală (AGI) ar fi comparabilă sau chiar superioară oamenilor, iar mai multe nume mari din ecosistemul AI, precum Sam Altman, şeful OpenAI care a popularizat AI generativă cu ChatGPT, sau Dario Amodei, şeful start-up-ului american Anthropic, cred că o pot obţine în următorii ani.
„Această superinteligenţă care poate răspunde la toate întrebările, care ştie totul” şi care poate fi întrebată „cum se rezolvă problema schimbărilor climatice” este un obiectiv „absurd” pentru care „cheltuim miliarde şi miliarde de dolari”, a avertizat acest specialist în învăţare automată (machine learning) şi statistică, profesor la Universitatea California din Berkeley, SUA.
Michael Jordan a vorbit în campusul facultăţii de inginerie Polytech Paris-Saclay, din parcul tehnologic şi ştiinţific de lângă Saclay, Franţa, care găzduieşte timp de două zile, joi şi vineri, un eveniment cu tema „AI, ştiinţă şi societate”, înaintea summitului care va avea loc la 10-11 februarie.
Modelele dezvoltate de giganţii tehnologiei pot „prezice extrem de bine” pentru că au acces la toate căutările noastre pe internet, de exemplu, însă AI nu poate „ştii totul pentru că nu ştie la ce mă gândesc acum în contextul a ceea ce voi face în continuare”, a continuat el. Iar dacă AI „nu ştie asta, nu poate da sfaturi bune”.
Apariţia unui nou domeniu de inginerie
Modelele mari de limbaj, care stau la baza roboţilor conversaţionali dotaţi cu AI, cum ar fi ChatGPT, sunt ca un „grup de mici experţi” care pot răspunde la întrebări specifice, dar nu sunt „entităţi inteligente” şi cu atât mai puţin capabile să formeze „o singură entitate”, a subliniat el.
Ceea ce se întâmplă cu AI este că asistăm la „apariţia unui nou domeniu de inginerie” care are printre scopuri „rezolvarea problemelor ştiinţifice”, cum ar fi îmbunătăţirea unei reţele de transport, a precizat Jordan.
„Dezvoltarea acestui domeniu incredibil este cu adevărat zădărnicită de toate aspiraţiile privind AI care urmăresc să construiască un super robot care să preia controlul sau să vă ajute în toate sarcinile zilnice”, a criticat expertul.
„Eu nu cred că a existat vreodată un moment în istoria omenirii în care un nou domeniu al tehnologiei să fi generat atât de mult interes mediatic şi isterie”, a adăugat el.
Posibilitatea de a obţine inteligenţa artificială generală, momentul în care s-ar putea produce o astfel de descoperire şi riscurile care vin odată cu pierderea controlului se numără printre dezbaterile care au loc în comunitatea ştiinţifică şi în ecosistemul AI.