Donald Trump va susţine o ”renaştere” a energiei nucleare, potrivit unui investitor

Energia nucleară se află în pragul unei ”renaşteri”, accelerată de sprijinul oferit de administraţia preşedintelui american Donald Trump, care manifestă un interes puternic în acest domeniu, a spus Yuri Khodjamirian, director de informaţii la Tema ETFs, relatează CNBC.

Totuşi, acesta avertizează investitorii că dezvoltarea acestei surse de energie necesită timp.

Trump a acţionat rapid în ceea ce priveşte agenda sa energetică, iar Senatul SUA l-a confirmat luni pe Chris Wright, un director din industria fracturării hidraulice şi un aliat al lui Trump, în funcţia de secretar al energiei.

Wright este un susţinător declarat al energiei nucleare, având anterior funcţii de conducere în companii din domeniu, precum Oklo şi Liberty Energy.

În 2023, Wright a semnat o scrisoare prin care sprijinea dezvoltarea energiei nucleare.

Disputele privind securitatea digitală

În paralel, Khodjamirian monitorizează volatilitatea din domeniul inteligenţei artificiale, în special după lansarea modelului chinez DeepSeek, care a ridicat semne de întrebare privind investiţiile masive ale marilor companii din tehnologie în AI.

Mai multe ţări europene şi asiatice au exprimat îngrijorări privind securitatea acestui model. Italia a fost prima ţară care a blocat accesul la DeepSeek din motive de protecţie a datelor, iar autorităţile franceze şi sud-coreene au impus restricţii similare. De asemenea, Taiwan a interzis utilizarea chatbotului în instituţiile de stat, temându-se de riscurile de securitate venite dinspre Beijing.

Potrivit lui Khodjamirian, opoziţia internaţională faţă de DeepSeek arată că ”nimeni nu ştie exact cum să apere graniţele digitale”.

Deşi restricţiile vor limita creşterea modelului chinezesc, acesta demonstrează ritmul accelerat al progresului tehnologic din China, iar reacţia SUA va fi esenţială în conturarea viitorului AI.

Micile reactoare modulare – viitorul energiei nucleare?

Khodjamirian estimează că noile tehnologii nucleare necesită cel puţin zece ani pentru a fi aprobate, însă renaşterea acestui sector va fi accelerată de administraţia Trump.

Fondul său de investiţii urmăreşte îndeaproape companii cu experienţă în dezvoltarea tehnologiilor nucleare, precum BWX Technologies, care produce reactoare pentru submarine şi portavioane militare.

Tema ETFs se concentrează pe investiţii în reactoare modulare mici (SMR), o tehnologie nucleară avansată, cu o capacitate de producţie de aproximativ o treime din cea a reactoarelor convenţionale, conform Agenţiei Internaţionale pentru Energie Atomică.

SMR-urile ocupă mai puţin spaţiu şi pot furniza cantităţi semnificative de electricitate cu emisii reduse de carbon.

”Este mult entuziasm în jurul acestui sector, dar şi multe companii care înregistrează pierderi din cauza tehnologiilor nevalidate. Noi ne concentrăm pe firme cu proiecte deja aprobate”, a declarat Khodjamirian.

Renaşterea energiei nucleare este susţinută de o creştere a conştientizării publicului privind faptul că aceasta reprezintă o sursă stabilă şi curată de energie.

”Sursele regenerabile sunt utile, pot fi implementate rapid, dar au nevoie de stocare pe baterii”, a explicat specialistul. În acest context, investiţiile în energie nucleară devin tot mai necesare pentru asigurarea unei producţii electrice stabile.

 

Regele Charles al III-lea al Marii Britanii va vizita Vaticanul în luna aprilie şi se va întâlni cu Papa Francisc

Horoscopul zilei de 8 februarie 2025. Balanțele se bucură de timpul liber. Află ce se întâmplă cu zodia ta