Poterium, o nouă plantă valoroasă din ţara noastră, a fost aclimatizată în ţara noastră. Ea poate înlocui cu succes salata verde şi este cultivată în sistem ecologic pentru că nu are dăunători. Potrivit specialiştilor, poterium are mai numeroase beneficii pentru organismul uman.
Poterium, noua specie care creşte în voie la Buzău, tinde să rămână veşnic verde şi poate fi cultivată în grădini ornamentale şi cu verdeţuri, dar şi la ghiveci sau pe pajişti. Planta preferă spațiile însorite sau foarte ușor umbrite.
Costel Vînătoru, directorul Băncii de Resurse Genetice Vegetale de la Buzău, a vorbit la Antena 3 CNN despre poterium. Această nouă plantă are foarte multe beneficii pentru sănătate.
„O specie nouă aclimatizată în România: poterium – o plantă din grupa verdeţuri, e perenă, planta are potenţial mare de producţie. A trecut cu succes etapa de aclimatizare şi, acum poate fi cultivată pe tot teritoriul României. Se înmulţeste prin seminţe şi nu necesită lucrări de îngrijire specifice. Ea poate fi cultivată ca orice altă plantă din România. E o plantă ecologică, deci, poate fi cultivată, nu s-au identificat, până acum, dăunători care să afecteze cultura”, a declarat Costel Vînătoru,nouă specie directorul Băncii de Resurse Genetice Vegetale de la Buzău.
Frunzele tinere pot fi folosite în salate sau la prepararea sosurilor. Are o aromă descrisă ca „ușor de castraveți, puțin iute” și poate înlocui frunzele de mentă în unele rețete, în funcție de efectul dorit. De obicei, se folosesc frunzele cele mai tinere, deoarece tind să devină amare pe măsură ce îmbătrânesc.
„Planta produce frunze proaspete, gustoase, pe care putem sa le folosim la salate, în diverse preparate culinare. Şi… vorbim despre o plantă – izvor de sănătate, pentru că este apreciată ca plantă alimentară, aşa cum am spus: putem să înlocuim salata. Dar şi cu beneficii medicinale, deci: bogată în antioxidanţi”, a mai spus Costel Vînătoru.
Poterium are şi valoare decorativă. Frunzele sunt de un verde intens, cu aspect de ferigă, iar florile au o formă neobişnuită, de culoare purpurie.