Rusia încă nu a văzut niciun pas pozitiv din partea noii administraţii americane în ceea ce priveşte dezarmarea, a declarat reprezentantul permanent al Rusiei la Organizaţia Naţiunilor Unite de la Geneva într-un interviu publicat duminică de agenţia RIA, relatează Reuters.
„Suntem gata să menţinem relaţii bune de cooperare cu orice administraţie americană”, a asigurat Ghennadi Gatilov. „Am fi gata să facem acest lucru în cadrul Conferinţei privind dezarmarea”, a spus el. „Până în prezent, nu vedem niciun progres pozitiv în această privinţă la Geneva”, a adăugat diplomatul.
Conferinţa de la Geneva, un forum internaţional de dezarmare care se reuneşte în oraşul elveţian, a negociat o serie de acorduri multilaterale majore de limitare a armelor şi de dezarmare, inclusiv neproliferarea armelor nucleare.
Liderul rus Vladimir Putin a declarat, după învestirea de luna trecută a lui Donald Trump ca preşedinte al SUA, că vede în al doilea mandat al lui Trump o şansă pentru o nouă eră în relaţiile dintre SUA şi Rusia.
„Desigur, monitorizăm îndeaproape retorica şi primii paşi ai reprezentanţilor noii administraţii americane”, a declarat Gatilov. „Ne aşteptăm ca americanii să treacă de la vorbe la fapte, mai ales că au spus multe de la 20 ianuarie”, a punctat el.
Trump şi Putin au spus amândoi că sunt dornici să se întâlnească în persoană. Preşedintele american a declarat că va pune capăt cât mai curând posibil războiului din Ucraina, pe care Rusia l-a început cu o invazie la scară largă în urmă cu aproape trei ani.
Gatilov a precizat că discuţiile cu Washingtonul privind controlul armelor nucleare şi probleme mai largi de securitate nu au fost reluate.
Noul Tratat de reducere a armelor strategice, sau New START, care limitează numărul de focoase nucleare strategice pe care Statele Unite şi Rusia le pot desfăşura, precum şi desfăşurarea de rachete terestre şi a submarinelor şi bombardierelor pentru lansarea acestora, urmează să expire la 5 februarie 2026. Acesta este ultimul pilon rămas al controlului armelor nucleare între cele mai mari două puteri nucleare ale lumii.