Proiectele-cheie au fost implementate în regiunile Muntenia Sud, Banat şi Dobrogea şi au presupus modernizarea şi construcţia de noi staţii de transformare, alături de lucrări pentru modernizarea şi extinderea liniilor electrice subterane şi aeriene.
Potrivit sursei citate, investiţiile au impact direct asupra creşterii calităţii şi siguranţei serviciilor de alimentare cu energie electrică a consumatorilor, extinderea capacităţilor de racordare a noilor consumatori şi digitalizarea infrastructurii pentru gestionarea eficientă a întreruperilor neplanificate.
„Derulăm proiecte de amploare în întreaga infrastructură de distribuţie a energiei electrice, cu investiţii care anul trecut au depăşit pragul de 1,2 miliarde de lei, investind cu 27% mai mult decât în anul precedent. Proiectele desfăşurate pe parcursul anului 2024 au vizat investiţii în infrastructura reţelelor de înaltă, medie şi joasă tensiune, cu scopul de a aduce beneficii clienţilor noştri pe termen lung. Continuăm să facem paşi relevanţi spre a construi reţele inteligente, reziliente, care să vină în întâmpinarea consumatorilor cu soluţii adaptate la noile realităţi ale tranziţiei energetice”, a declarat Mihai Peşte, director general al Reţele Electrice România, citat în comunicat.
În 2024, au fost executate lucrări vizând o staţie nou construită, 5 staţii modernizate, 4 linii de înaltă tensiune nou construite, 14 linii de înaltă tensiune modernizate, 92 de linii de medie tensiune noi, 408 linii de medie tensiune modernizate, 18 posturi de transformare noi, 18 posturi modernizate, 15 linii noi de joasă tensiune, 326 linii de joasă tensiune modernizate.
În procesul de digitalizare a reţelei au fost adăugate 84 de puncte de telecontrol noi. În 2024 au fost instalate 260.000 de contoare inteligente în urma unei investiţii în valoare de 67,6 milioane de lei, astfel, numărul total de contoare inteligente instalate de Reţele Electrice România a ajuns la aproximativ 1,7 milioane, cel mai mare volum atins în sistemul de distribuţie de energie electrică din România.
În 2025 vor fi demarate proiecte cu finanţare atrasă din programele POIM şi Fondul pentru Modernizare în cele trei zone, Banat, Dobrogea şi Muntenia Sud, care se vor finaliza în perioada 2026-2029, în valoare de 1,4 miliarde lei, din care circa 340 milioane lei vor fi suportate din fonduri proprii.
Compania Reţele Electrice România operează reţele cu o lungime totală de circa 134.000 de kilometri în trei zone importante ale ţării: Muntenia Sud (inclusiv Bucureşti), Banat şi Dobrogea, acoperind o treime din piaţa locală de distribuţie, şi dezvoltă un program de investiţii pentru îmbunătăţirea calităţii serviciilor, siguranţa şi performanţa reţelelor şi implementarea locală a standardelor de mediu ale grupului PPC. Reţelele electrice operate de către Reţele Electrice România numără 289 de staţii de transformare şi peste 25.000 de posturi de transformare.