„Este important ca vorbele să fie susţinute de măsuri practice, care să ţină cont de interesele legitime ale Rusiei, demonstrând disponibilitatea de a eradica cauzele profunde ale crizei şi de a recunoaşte noile realităţi”, a declarat Mihail Galuzin. „Propuneri concrete de această natură nu au fost încă primite”, a adăugat el.
În ultimele zile au existat o serie de mesaje contradictorii sau prudente din partea Washingtonului şi a Moscovei cu privire la posibilele discuţii dintre Trump şi omologul rus Vladimir Putin pentru a pune capăt războiului pe care Moscova l-a început în urmă cu aproape trei ani.
Trump a declarat în weekend că a vorbit cu Putin şi că se aşteaptă să aibă loc mai multe discuţii. „Cred că facem progrese”, a spus preşedintele american. „Vrem să oprim războiul Ucraina-Rusia”, a dat el asigurări.
Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, a declarat duminică agenţiei TASS că „apar multe comunicări diferite” despre discuţiile dintre Moscova şi Washington şi că este posibil ca el să nu fie la curent cu toate. „Prin urmare, în acest caz, nu pot nici să confirm, nici să infirm”, a spus Peskov când TASS i-a cerut să comenteze afirmaţiile lui Trump.
Donald Trump a declarat în repetate rânduri că doreşte să pună capăt războiului şi că se va întâlni cu Putin pentru a discuta despre aceasta
Duminică, Trump a declarat reporterilor că se va întâlni cu Putin la momentul potrivit. Vineri, Trump afirmase că probabil se va întâlni cu preşedintele ucrainean Volodimir Zelenskiyîn această săptămână pentru a discuta despre încheierea războiului.
Putin consideră că războiul este existenţial şi este menit să asigure supravieţuirea Rusiei
Kievul şi aliaţii săi occidentali îl văd ca pe o acaparare neprovocată de teritorii în stil imperialist.
Zelenski a declarat pentru Reuters că doreşte ca Ucraina să furnizeze Statelor Unite pământuri rare şi alte minerale în schimbul susţinerii financiare a efortului său de război. Preşedintele ucrainean a exclus în trecut cedarea oricărui teritoriu Rusiei şi a insistat asupra priorităţii sale numărul unu, integrarea în NATO, însă după ce la Casa Albă a venit Trump, el şi-a mai nuanţat aceste declaraţii..
Galuzin a declarat pentru RIA că Moscova rămâne deschisă la un dialog pe tema Ucrainei, dar îşi va menţine neschimbate condiţiile: fără o nouă extindere a NATO şi protejarea drepturilor ruşilor rezidenţi în Ucraina.