„Este o surpriză, deși face parte din tipul de gesturi pe care președintele le face, adică un gest mai degrabă pompieristic. A fost prezentat ca un gest salvator, pentru a nu declanșa o criză, dar eu cred că a fost mai degrabă un gest emoțional, unul ușor arogant, poate, la supărare”, a declarat Vasile Dîncu, la RFI.
Social-democratul nu crede că demisia lui Klaus Iohannis va detensiona situația.
„Nu cred că va reuși să detensioneze atât de simplu o anumită tensiune socială care există acum. Să sperăm că va avea un impact benefic pentru ceea ce a spus că intenționează, că va duce la o campanie electorală în care să se prezinte un proiect prezidențial, în care să fie o dezbatere pe această temă, dar va fi destul de greu să se întâmple asta. Cu acest gest al președintelui, România intră într-un mic vârtej și este semnul cel mai clar al unei crize politice”, a adăugat social-democratul.
În opinia sa, „coaliția proeuropeană a scăpat în acest moment de un pietroi din bagaj, de o presiune inutilă, de o temă împotriva acestei coaliții și a proiectului ei politic, dar aceasta ar putea să dea un nou elan mișcării care vine împotriva acestui curent politic și acestei coaliții proeuropene. Deci este nevoie încă de a comunica mai mult, de o mobilizare mai bună a partidelor din coaliție, pentru a avea succes la alegerile următoare”.
Președintele României, Klaus Iohannis, a spus, luni, că demisionează începând cu data de 12 februarie, pentru „a scuti România și cetățenii români” de această criză la care ar duce suspendarea sa.