Vicepreşedintele Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate (CNAS), Larisa Mezinu-Bălan, a explicat, luni seară, pe ce se duce cea mai mare parte a fondurilor distribuite în sistemul medical prin CNAS. Cele mai mari sume sunt cele decontate pentru serviciile prestate de unităţile spitaliceşti, pe locul al doilea situându-se sumele pentru medicamente gratuite, compensate sau acordate prin diverse programele de sănătate.
”Valori semnificative se duc în continuare pentru finanţarea zonei spitaliceşti. Imediat sub asistenţa medicală spitalicească am putea clasa consumul de medicamente compensate şi decontate de CNAS, dar şi cele din programele naţionale. Unul dintre cele mai consumatoare programe este cel oncologic. Tratamentul pentru cancer costă şi unele molecule inovative au fost aduse pentru asiguraţii români”, a declarat, luni seară, la , vicepreşedintele CNAS, Larisa Mezinu-Bălan.
Din suma totală gestionată de CNAS, aproximativ 44% din Fondul Naţional Unic de Asigurări de Sănătate se alocă spre sectorul spitalicesc. Procentul a scăzut comparativ cu perioada pandemiei de COVID-19, când jumătate din fonduri se duceau către spitale, a precizat reprezentanta CNAS.
Ea a subliniat că se urmăreşte schimbarea balanţei, în aşa fel încât pacienţii care nu au nevoie de internare de lungă durată fie să beneficieze de spitalizare de zi, fie de consultaţii în ambulatoriul de specialitate sau la medicul de familie.