Ziua îndrăgostiţilor – Opera Naţională Bucureşti prezintă mari poveşti de iubire ale umanităţii

Opera Naţională Bucureşti sărbătoreşte, între 12 şi 16 februarie, Ziua îndrăgostiţilor prin montarea unora dintre cele mai faimoase poveşti de iubire din repertoriul liric universal: „Cenuşăreasa” de Serghei Prokofiev (12 februarie), „Trubadurul” de Giuseppe Verdi (13 februarie) şi „Bărbierul din Sevilla” de Gioachino Rossini (15-16 februarie). În plus, la 14 februarie, Opera Naţională Bucureşti organizează, de la ora 18:30, un Concert de Ziua îndrăgostiţilor, în care vom putea admira câteva dintre duetele lirice celebre ale umanităţii cântând iubirea.

„Cenuşăreasa” (de Serghei Prokofiev) – miercuri, 12 februarie, ora 18:30

Sub bagheta dirijorului Daniel Jinga, baletul „Cenuşăreasa” de Prokofiev este o arhicunoscută poveste de basm şi o nemuritoare lecţie de iubire, care preaslăveşte tuturor generaţiilor de spectatori triumful binelui, puterea dragostei şi speranţa care poate transforma chiar şi cele mai grele încercări într-un final fericit. Unul dintre cele mai cunoscute balete din toate timpurile, „Cenuşăreasa” de Prokofiev este un spectacol pentru toate vârstele, care recreează o radiografie a diferenţelor sociale care evidenţiază contrastul dintre bogăţie şi simplitate, dintre privilegiu şi lupta pentru supravieţuire, oferindu-ne, în acelaşi timp, o lecţie despre speranţă şi dreptate.

„Trubadurul” (de Giuseppe Verdi) – joi, 13 februarie, ora 18:30

Având libretul scris după tragedia dramatică „El trovator” de Antonio Garcia Gutiérrez (publicată la 1836), povestea operei „Trubadurul” se consumă în Spania secolului XV şi se centrează pe relaţia complicată dintre contele Alvaro de Luna, trubadurul Manrico şi contesa Leonora (de care amândoi bărbaţii sunt îndrăgostiţi). Desigur, intriga poveştii nu se rezumă la gelozia pe care contele de Luna o resimte la adresa rivalului său, trubadurul Manrico (pe care şi Leonora, la rândul ei, îl iubeşte). 

„Bărbierul din Sevilla” (de Gioachino Rossini) – sâmbătă-duminică, 15-16 februarie, ora 18:30

Inspirată de piesa de teatru, opera „Le Barbier de Séville” de Beaumarchais a fost compusă de Gioachino Rossini într-un timp extrem de scurt (doar 13 zile) şi recreează o stare excepţională de bună dispoziţie, în sala de spectacol, pentru că îi readuce în lumina reflectoarelor pe fermecătorul bărbier spaniol Figaro (plin de umor, curajos şi romantic), pe îndrăgostitul şi neliniştitul conte Almaviva, pe preafrumoasa Rosina şi pe posesivul doctor Bartolo. „Bărbierul din Sevilla” a rămas în repertoriul universal al marilor teatre lirice de pretutindeni atât pentru remarcabila poveste conturată de personaje adorate de marele public cât şi pentru acţiunea acesteia de un comic extraordinar.

Avarie la societatea care produce agent termic pentru municipiul Ploieşti. Unul dintre cazanele folosite la producţie s-a spart, parametrii furnizaţi ploieştenilor scăzând cu până la 20%

Operațiune de amploare a EPPO în România – Lider al mafiei italiene, acuzat de o fraudă de 100 de milioane de euro, prins la Otopeni