„Donald Trump şi Elon Musk vor să pună capăt irosirii fără sens a banului american şi ei au perfectă dreptate”, a declarat luni seara preşedintele kârgâz Sadîr Japarov într-un interviu pentru agenţia de presă Kabar.
Duminică, Elon Musk a îndemnat la „închiderea” Radio Free Europe şi Voice of America, două media publice americane, în timp ce liderul american Donald Trump a cerut vineri suprimarea Agenţiei americane pentru dezvoltare internaţională (USAID), care finanţează proiecte în întreaga lume, inclusiv în Kârgâzstan.
„Oamenii nu mai au nevoie de ştiri de la Azattyk”, numele postului local al Radio Free Europe, a continuat Japarov, îndemnând la „susţinerea deciziilor lui Trump şi Musk”.
Azattyk (libertate în kârgâză) este media cea mai populară din această ţară cu circa 7 milioane de locuitori, cu aproximativ 2,5 milioane de abonaţi pe Instagram şi 2,3 pe YouTube.
Japarov este un obişnuit al declaraţiilor împotriva Azattyk, pe care o acuză de „dezinformare”, iar autorităţile kârgâze au încercat deja să interzică această media în 2022 şi 2023.
Fondată în timpul Războiului Rece pentru a contracara influenţa comunismului şi a difuza în ţările lipsite de presă liberă, RFE/RL rămâne interzisă în unele ţări din fosta Uniune Sovietică.
În Asia Centrală, unde libertatea de expresie rămâne încadrată, Kârgâzstanul a apărut multă vreme ca o excepţie, cu un relativ pluralism mediatic şi politic.
Însă ONG-uri denunţă arestările de jurnalişti şi presiunile în creştere împotriva media, acuzaţii respinse de guvern.
Kârgâzstanul, aliat al Rusiei şi apropiat al Chinei, a căzut astfel pe locul 120 în clasamentul organizaţiei Reporteri fără Frontiere privind libertatea presei.
Kârgâzstanul rămâne una dintre ţările cele mai sărace din spaţiul post-sovietic şi are nevoie de ajutor USAID, care să reducă povara ce apasă pe stat pentru finanţarea proiectelor în educaţie, agricultură şi sănătate.