Profesor:Tinerii trebuie să înveţe istoria neamului când se duc la vot, pentru ca altfel vine cineva şi spune că leagă Caspica de Marea Neagră, că face şi pistă de trotinete să vină chinezii cu marfa în Mediterană şi noi îl votăm crezând că e posibil

Profesorul de Educaţie fizică şi sport Sorin Dragne, reprezentant al Federaţiei Sindicatelor Libere din Învăţământ atrage atenţia asupra faptului că scoaterea studiului istoriei din programa pentru ultimii doi ani de liceu ar fi o eroare. ”Tinerii aceştia trebuie să înveţe istoria neamului şi a poporului român atunci când se duc la vot, pentru ca altfel vine cineva şi ne spune că leagă Caspica de Marea Neagră, ca face şi pistă de trotinete să vină chinezii cu marfa în Marea Mediterană şi noi îl votăm crezând că efectiv e posibil”, a agumentat el.

“Dumneavoastră, cei care gestionaţi planurile cadru, aveţi şansa să intraţi în istorie, ca reformatori ai sistemului de învăţământ, pentru ca nu ar fi corect să nu recunoaştem că formele pe care le propuneţi au şi aspecte pozitive, chiar foarte pozitive. Dar fără istorie şi fără geografie şi chiar fără latină, cu diminuarea orelor de limba şi literatura română, veţi intra în istorie ca cei care aţi dat startul pentru pierderea identităţii naţionale. (…) Într-o perioadă în care se vorbeşte asiduu de gurile Dunării, de graniţele NATO din 1997, elevii noştri să termine cu istoria şi geografia la 16 ani mi se pare un atentat la viitorul acestei naţii. Tinerii aceştia trebuie să înveţe istoria neamului şi a poporului român atunci când se duc la vot, pentru ca altfel vine cineva şi ne spune ca leagă Caspica de Marea Neagră, ca face şi pistă de trotinete să vină chinezii cu marfa în Marea Mediterană şi noi îl votăm crezând că efectiv e posibil. Şi să nu îmi pună cineva o etichetă naţionalistă pe ce am spus acum sau suveranistă, pentru că nu mă cunoaşte”, a afirmat Sorin Dragne marţi după-amiază în timpul unei dezbateri pe tema proiectelor de planuri cadru pentru învăţământul liceal.

În replică, oficialii ministerului educaţiei i-au explicat că între a scoate obligativitatea studierii aceluiaşi tip de istorie şi a lăsa posibilitatea ca la nivelul şcolilor profesori pasionaţi să predea copiilor “o istorie adaptată lor”, ministerul a făcut o propunere, iar dacă există altele mai bune, ministerul le aşteaptă. 
“Între a scoate obligativitatea şi a flexibiliza în funcţie de nevoile copiilor şi a tăia orele este o diferenţă imensă.” a replicat Bogdan Cristescu, secretar de stat în Ministerul Educaţiei. La rândul său, Sorin Dragne a răspuns ca în opinia sa “este un pericol foarte mare” ca cineva să spună că istoria şi geografia României se pot flexibiliza.
În noile planui-cadru pentru liceu, predarea Geografiei şi Istoriei au fost eliminate din trunchiul comun, pentru elevii claselor a Xl-a şi a Xll-a de la profiluurile real, uman şi tehnologic.

Un mort şi 12 răniţi în nordul Germaniei, într-o coliziune între un tren de mare viteză ICE şi o semiremorcă, la Hamburg

Funcția de Președinte al României devine vacantă începând cu 12 februarie: Hotărârea CCR s-a publicat în Monitorul Oficial