UE, Canada şi Mexic critică noile tarife impuse de Donald Trump importurilor de oţel şi aluminiu

Mexicul, Canada şi Uniunea Europeană au criticat marţi decizia preşedintelui american Donald Trump de a impune tarife de 25% pentru toate importurile de oţel şi aluminiu, o măsură care a intensificat temerile privind un posibil război comercial, transmite Reuters.

Luni seară, Trump a semnat ordinul prin care elimină excepţiile şi cotele tarifare pentru mai multe ţări, inclusiv Canada, Brazilia, Mexic şi Coreea de Sud, care beneficiau anterior de importuri fără taxe vamale. Noile tarife vor intra în vigoare pe 12 martie şi vor afecta milioane de tone de oţel şi aluminiu.

Reacţii dure din partea aliaţilor SUA

Ministrul Economiei din Mexic, Marcelo Ebrard, a calificat decizia drept ”nejustificată” şi ”nedreaptă”, dar nu a precizat dacă ţara sa va introduce măsuri de retorsiune.

Premierul canadian Justin Trudeau a catalogat tarifele drept ”inacceptabile”, afirmând că, dacă va fi necesar, Canada va răspunde ”ferm şi clar”. Declaraţiile sale au fost făcute în cadrul unui summit despre inteligenţa artificială la Paris.

Preşedintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a avertizat că Uniunea Europeană va adopta ”contramăsuri ferme şi proporţionale”.

Vicepreşedintele SUA, JD Vance, urmează să discute despre politica comercială cu von der Leyen la summitul AI de la Paris.

Trump a apărat decizia, afirmând că măsura ”simplifică tarifele” şi le aplică în mod egal tuturor ţărilor: ”Este 25% fără excepţii sau derogări. Asta e pentru toate ţările, indiferent de unde provine metalul”.

În plus, preşedintele american a anunţat că în următoarele două zile va introduce tarife reciproce pentru toate statele care impun taxe vamale asupra bunurilor americane şi analizează măsuri suplimentare pentru automobile, semiconductori şi produse farmaceutice.

Întrebat despre posibilele măsuri de retorsiune ale altor ţări, Trump a declarat sec: ”Nu mă deranjează”.

Uniunea Europeană pregăteşte represalii comerciale

Datele publicate recent de Biroul de Statistică din Germania arată că excedentul comercial al ţării cu SUA a atins un nivel record de 70 miliarde de euro (72,3 miliarde de dolari) anul trecut, o cifră care ar putea irita administraţia Trump.

Von der Leyen a criticat ferm decizia SUA, subliniind că ”tarifele sunt taxe care afectează afacerile şi sunt şi mai dăunătoare pentru consumatori”.

În ultimii zece ani, exporturile de oţel ale UE către SUA au fost în medie de 3 miliarde de euro (3,1 miliarde de dolari) anual.

Bruxelles-ul ar putea reactiva tarifele impuse în 2018, care fuseseră suspendate în urma unui acord între von der Leyen şi fostul preşedinte american Joe Biden. Aceste tarife vizau produse americane precum bourbon, motociclete şi suc de portocale şi sunt suspendate până la sfârşitul lunii martie.

Camera Americană de Comerţ din UE (AmCham EU), care reprezintă companiile americane active în Europa, a criticat de asemenea măsura, avertizând că aceasta va afecta locurile de muncă, prosperitatea şi securitatea economică de ambele părţi ale Atlanticului.

”Pagubele nu se vor limita la sectoarele de oţel şi aluminiu, ci vor afecta toate afacerile care depind de aceste materiale”, a precizat organizaţia.

Impact economic: costuri suplimentare şi incertitudine pentru afacerile din SUA

Industria auto şi sectoarele manufacturiere din SUA se pregătesc să suporte costurile noilor tarife. CEO-ul Ford Motor, Jim Farley, a declarat că măsurile impuse de Trump au adăugat ”costuri semnificative şi haos” în lanţul de aprovizionare.

Investitorii au reacţionat imediat, iar preţul aurului a atins un nivel record marţi dimineaţă în Asia, pe fondul cererii pentru active de refugiu, înainte de a reveni la valori mai moderate.

În 2023, importurile de oţel au reprezentat 23% din consumul de oţel din SUA, iar principalii furnizori au fost Canada, Brazilia şi Mexicul. Canada, care beneficiază de resurse hidroenergetice abundente pentru producţia de metale, a furnizat aproape 80% din aluminiul primar importat de SUA în 2024.

Pe lângă noile tarife, Trump introduce ”un standard nord-american” care va impune ca importurile de oţel şi de aluminiu să fie ”topite şi turnate” în regiune. Această măsură vizează reducerea importurilor de metale chinezeşti şi ruseşti procesate minim, care pătrund pe piaţa americană prin alte ţări pentru a evita restricţiile comerciale.

China exportă volume reduse de oţel către SUA, însă Washingtonul susţine că producţia subvenţionată de Beijing creează un exces global de capacitate, determinând alte state să-şi redirecţioneze exporturile şi să permită reexportul oţelului chinez prin ţări terţe pentru a evita tarifele şi restricţiile comerciale impuse de SUA.

 

Un funcţionar de la Ministerul japonez al Finanţelor pierde documente sensibile cu nume şi adrese ale unor presupuşi traficanţi de droguri, după ce bea nouă beri la Yokohama

Predoiu, întrebat dacă îi va cere lui Bolojan să desecretizeze cheltuielile Preşedinţiei: Cooperarea dintre un partid şi funcţia prezidenţială nu ţine de modul în care un preşedinte înţelege să îşi exercite o atribuţie sau alta, ci de politicile generale