Creştere a preţurilor petrolului, marţi din cauza îngrijorărilor legate de aprovizionare, dar tarifele SUA au limitat câştigurile

Preţurile petrolului au crescut marţi pentru a treia zi consecutiv, pe fondul îngrijorărilor privind livrările de petrol din Rusia şi Iran, cauzate de sancţiunile impuse de SUA, transmite Reuters.

Aceste temeri au avut un impact mai mare asupra pieţei decât preocupările legate de efectele tarifelor comerciale impuse de preşedintele Donald Trump, care ar putea alimenta inflaţia şi încetini creşterea economică globală.

Preţul petrolului Brent a crescut cu 1,46%, ajungând la 76,98 dolari pe baril, în timp ce preţul petrolului West Texas Intermediate (WTI) a avansat cu 1,40%, până la 73,33 dolari pe baril.

”SUA exercitând presiuni asupra exporturilor iraniene şi sancţiunile care afectează în continuare fluxurile de petrol rusesc, cererea pentru ţiţei asiatic rămâne solidă, susţinând creşterea preţurilor”, a declarat John Evans, analist la PVM Oil.

Sancţiunile SUA afectează livrările din Rusia şi Iran

Exporturile de petrol rusesc către principalii importatori China şi India au fost semnificativ perturbate în ultimele săptămâni, din cauza sancţiunilor americane care vizează tancurile petroliere, producătorii şi asigurătorii.

Cu toate acestea, Moscova a declarat marţi că sancţiunile SUA nu ar trebui să afecteze comerţul petrolier al Rusiei cu India, care este al treilea cel mai mare importator de ţiţei din lume.

De asemenea, SUA au impus noi sancţiuni reţelelor care transportă petrol iranian către China, după ce Trump a relansat săptămâna trecută politica sa de ”presiune maximă” asupra exporturilor iraniene.

Impactul tarifelor comerciale asupra pieţei petrolului

Creşterea preţurilor petrolului a fost temperată de decizia lui Donald Trump de a impune tarife de 25% pentru importurile de oţel şi aluminiu, fără excepţii sau derogări, o măsură care ar putea încetini economia globală şi reduce cererea de energie.

Uniunea Europeană a anunţat deja că va răspunde cu ”contramăsuri ferme şi proporţionale”, alimentând temerile privind un război comercial.

”Tarifele şi măsurile de retorsiune ar putea afecta economia globală, în special sectoarele care consumă intensiv petrol, generând incertitudini asupra cererii”, au declarat analiştii Morgan Stanley.

Cu toate acestea, aceştia au adăugat că, în acest context, OPEC+ ar putea decide să prelungească actualele restricţii de producţie pentru a susţine preţurile.

OPEC+, alianţa formată din Organizaţia Ţărilor Exportatoare de Petrol (OPEC) şi aliaţii săi, inclusiv Rusia, a confirmat la începutul lunii că va menţine strategia de creştere graduală a producţiei începând din aprilie.

În plus, Arabia Saudită îşi va reduce livrările de petrol către China în luna martie, după ce a crescut preţurile la cel mai ridicat nivel din ultimii doi ani, conform surselor din industrie.

Rezerva Federală şi impactul asupra pieţei energetice

În SUA, preşedintele Rezervei Federale, Jerome Powell, a declarat marţi, în faţa Comitetului Bancar al Senatului, că banca centrală nu se grăbeşte să reducă dobânzile, având în vedere o economie puternică, cu o rată a şomajului scăzută şi o inflaţie încă peste ţinta de 2%.

Un sondaj realizat de Reuters arată că majoritatea economiştilor estimează că Fed va aştepta cel puţin până în trimestrul următor pentru a reduce din nou dobânzile.

”Tarifele impuse de Trump reduc probabilitatea unor reduceri ale dobânzilor în viitorul apropiat”, au precizat analiştii de la Ritterbusch and Associates.

Taxele vamale pot duce la creşterea preţurilor şi a inflaţiei, iar Fed utilizează dobânzi mai mari pentru a combate această tendinţă. Astfel, menţinerea dobânzilor ridicate pe termen lung ar putea afecta costurile de împrumut, ceea ce ar încetini creşterea economică şi, implicit, cererea de petrol.

Previziuni privind cererea şi stocurile de petrol

Administraţia pentru Informaţii în Domeniul Energiei (EIA) va publica marţi prognozele privind cererea şi oferta de petrol la nivel global şi în SUA.

De asemenea, Institutul American al Petrolului (API) şi EIA vor anunţa datele privind stocurile de petrol din SUA pentru săptămâna încheiată pe 7 februarie.

Analiştii estimează că firmele energetice americane au adăugat aproximativ 2,6 milioane de barili în depozite, ceea ce ar marca a treia săptămână consecutivă de creştere a stocurilor – un fenomen care nu s-a mai întâmplat din noiembrie.

În aceeaşi săptămână a anului trecut, stocurile de petrol au crescut cu 12 milioane de barili, iar media ultimilor cinci ani (2020-2024) arată o creştere tipică de 4,9 milioane de barili în această perioadă a anului.

 

Rusia a lansat un atac cu rachete împotriva Kievului / Incendiu de proporţii într-o zonă industrială / Cel puţin o persoană a murit / Ucraina, pregătită să reformeze structura armatei – VIDEO

Elena Lasconi, ironii usturătoare la adresa Clotildei Armand: ‘Acum e șomeră / Să se ducă să facă voluntariat pentru Nicuşor Dan’