„Respiri aceste lucruri tot timpul; există doar o masă turbionară de agenți patogeni (organisme care provoacă boli) în aer spune el, conform BBC.
Dar există o mulțime de alimente, suplimente și activități care sunt promovate pentru proprietățile lor de „stimulare a imunității”. Putem să ne mărim protecția?
Emma Lynch/BBC James pășește pe apă la jumătatea înotului său. Doar capul îi este deasupra apei și poartă o șapcă portocalie cu bob. O baliză de înot este atașată de el. Alături de el se află un alt înotător în apă.Emma Lynch/BBC
Și de aceea mă trezesc că mă scufund în apă și mă avânt pentru o cursă înfrigurată de bras.
Apa înghețată este ca focul pe pielea mea și tot la ce se gândește creierul meu este să ajung la ponton fără să am nevoie de ajutorul salvamarilor.
Dar studiile au arătat că adrenalina produsă de apa rece inundă fluxul sanguin cu celule care luptă împotriva infecțiilor.
Globulele albe – care ar putea produce anticorpi sau ataca țesutul infectat – ies din casele lor obișnuite și pleacă în patrulare crezând că ar putea exista o infecție. Deci, asta înseamnă că sunt mai protejat?
„În câteva ore, totul revine la normal”, spune Prof Eleanor Riley, imunolog la Universitatea din Edinburgh.
„Nu există nicio dovadă că oamenii care fac înot în apă rece au mai puține răceli sau mai puține infecții”.
Exercițiile fizice regulate vă pot oferi un sistem imunitar mai tânăr
S-ar putea să nu existe dovezi în favoarea apei reci, dar exercițiile fizice regulate ar putea fi eficiente.
În medie, adulții au între două și trei răceli pe an, iar copiii între cinci și opt, spune Dr. Margaret McCartney, medic de familie și expert în medicina bazată pe dovezi, la Universitatea St Andrews.
„[Dar] persoanele care fac exerciții fizice moderate tind să raporteze mai puține infecții virale”, spune ea.
Există o lipsă de studii clinice concludente, dar datele pe care le avem „toate indică faptul că este bine pentru tine… dar nu este un remediu miraculos”, potrivit Dr. McCartney.
Studiile de laborator au sugerat că exercițiile fizice regulate pot încetini îmbătrânirea sistemului imunitar. Sistemul de apărare al organismului este în declin începând cu vârsta de 20 de ani, dar cercetările efectuate pe bicicliști în vârstă de 80 de ani au sugerat că aceștia aveau sistemul imunitar al unor persoane cu zeci de ani mai tinere.
„Știu că studiile nu au fost efectuate la o calitate suficient de bună, dar eu voi merge mult pe bicicletă”, spune ea.
Primul lucru care îmi vine în minte este vitamina C – fie devorând un munte de portocale, fie sub formă de pastile.
„Din partea mea este un nu”, spune Dr. McCartney. Deficitul de vitamina C poate afecta sistemul imunitar, dar pentru marea majoritate a populației nu există niciun beneficiu în plus. Același lucru este valabil și pentru multivitamine, care, în opinia Dr. McCartney, nu fac decât „urină scumpă”.
Cu toate acestea, dovezile privind vitamina D fac obiectul unor dezbateri aprinse, în loc să fie un „nu” ferm. Nivelul de vitamina D scade în timpul iernii, deoarece este produsă atunci când pielea noastră este expusă la lumina soarelui.
„Cred că dovezile indică posibile beneficii pentru persoanele care suferă de boli respiratorii și care au un nivel foarte scăzut de vitamina D”, spune Dr. McCartney, dar există dovezi «insuficiente» că ar ajuta pe toată lumea.
Și în timp ce vă gândiți la ce ați putea pune în căruciorul de cumpărături, juriul încă nu a stabilit dacă prebioticele și probioticele care modifică bacteriile bune din intestin sunt benefice și pentru imunitate.
„Cred că acesta este un domeniu de studiu foarte important, dar ne lipsesc datele din lumea reală care să ne permită să recomandăm acest lucru”, spune Dr. McCartney.
Ea mai spune că echinacea, turmericul și ghimbirul nu vă vor stimula imunitatea.
Capacitățile sistemului imunitar nu sunt fixe pe tot parcursul zilei.
„Sistemul nostru imunitar este cel mai eficient dimineața devreme, în jurul orei la care ne trezim, continuă să fie foarte eficient în prima parte a zilei și apoi, mai târziu, începe să scadă”, spune profesorul Riley.
Acesta este motivul pentru care răceala se simte adesea mai rău dimineața, deoarece simptomele sunt rezultatul unui sistem imunitar care funcționează la maximum.
Declinul începe „în jurul orei patru sau cinci după-amiaza”, astfel încât ați putea avea o protecție mai bună dacă sunteți vaccinat sau expus la cineva care tușește, dimineața.
Având în vedere că sistemul imunitar are un ciclu de 24 de ore, „un ritm zilnic regulat”, mai degrabă decât un amestec de nopți târzii și înnoptări prelungite la sfârșit de săptămână, „ar putea să vă ajute să vă stimulați sistemul imunitar”, spune profesorul Riley.
Nu vă mai deteriorați apărarea imunitară!
În timp ce ne gândim să ne stimulăm sistemul imunitar, trebuie să ne amintim că există lucruri care ne cresc vulnerabilitatea la infecții.
Unul dintre cele mai importante este fumatul, deoarece afectează direct plămânii, astfel încât aceștia sunt o barieră mai puțin eficientă pentru viruși.
„Dacă vă imaginați plămânii ca pe o sită, fumatul va face găuri în sită, astfel încât mai multe virusuri pot trece”, spune profesorul Tregoning.
De asemenea, crește inflamația în întregul organism. Inflamația este ca un termostat pentru sistemul imunitar și este o parte normală a modului în care organismul reacționează la o infecție.
Dar „inflamația necontrolată este dăunătoare pentru dumneavoastră”, deoarece perturbă sistemul imunitar „astfel încât puteți răspunde mai puțin bine”.
Obezitatea este un alt factor care poate crește susceptibilitatea la infecții, precum și gravitatea acestora prin creșterea inflamației în organism.
„Ambele aceste lucruri pot fi dificil de oprit sau de inversat pentru oameni, dar sunt probabil cele mai modificabile”, spune Dr. McCartney.
Stresul constant crește nivelul hormonului cortizol în organism.
Cortizonul atenuează sistemul imunitar, ceea ce vă face poate mai predispuși la infecții.
Profesorul Tregoning spune că aceasta poate fi explicația pentru care a fi în natură, a merge la o plimbare, a petrece timp cu prietenii – chiar și înotul în apă rece – poate avea un efect benefic.
„Sunteți mai puțin stresat, mai puțin cortizol, astfel încât sistemul imunitar este mai potrivit pentru rolul pe care încearcă să îl îndeplinească”, spune el.
Prof. Riley adaugă: „Nu există absolut nicio îndoială că a fi fericit, a avea o stare de spirit pozitivă, are un efect foarte, foarte important asupra funcțiilor noastre corporale”.
Probabil ați văzut în magazine produse pe care le puteți pulveriza în fiecare nară la primul semn de răceală.
Un raport publicat în Lancet a arătat că acestea funcționează.
Mii de persoane au primit fie un spray cu apă sărată (salină), fie unul pe bază de gel. Aceștia îl puteau folosi de până la șase ori pe zi, ori de câte ori simțeau că se îmbolnăvesc.
Persoanele care și-au continuat viața de zi cu zi fără un spray nazal au petrecut în medie opt zile bolnave în timpul studiului.
Această durată a scăzut însă la șase zile în cazul celor care au folosit fie apă sărată (soluție salină), fie un spray de marcă pe bază de gel.
Dr. McCartney susține că un spray de marcă nu ar fi mai bun decât un spray salin normal.
Dacă faceți deja toate lucrurile obișnuite pentru a avea grijă de sănătatea dumneavoastră – nu fumați, mâncați sănătos, faceți mișcare în mod regulat – atunci sistemul dumneavoastră imunitar este deja în „cea mai bună stare posibilă” pentru a răspunde la o infecție, spune profesorul Riley.
„Puteți face ceva mai mult decât să fiți o persoană normală, sănătoasă? Pur și simplu nu există dovezi reale că puteți”, spune ea.
„Dar există lucruri pe care le puteți face pentru a vă îmbunătăți imunitatea împotriva anumitor infecții individuale și care este de a fi vaccinat.”
Și poate că, în loc să vă cheltuiți banii pe cea mai recentă nebunie de stimulare a imunității, ea sugerează să vă gândiți la modalități de a nu fi infectat în primul rând, deci „aveți grijă cu cine socializați”.