Alertă lansată de serviciile secrete daneze: ‘Rusia ar putea ataca Europa în termen de cinci ani!’

„Rusia se percepe ca fiind în conflict cu Occidentul și se pregătește pentru un război împotriva NATO. Deși nu a fost luată nicio decizie de a iniția un astfel de război, Rusia își formează capacitatea de a face această alegere dacă se consideră necesar”, avertizează raportul, publicat la 9 februarie.

Cea mai recentă evaluare a serviciilor de informații vine pe fondul unei serii de avertismente din ce în ce mai grave din partea liderilor occidentali și a oficialilor din domeniul apărării cu privire la amenințarea emanată de Rusia și la lipsa actuală de pregătire a Europei.

Divizarea țărilor din NATO

În raportul său, DDIS a menționat că fracturarea dintre  țările alianței ar putea reprezenta o oportunitate pentru Moscova de a profita, în special dacă Statele Unite nu sunt dispuse să își protejeze aliații europeni.

Raportul DDIS a apreciat că Rusia ar putea fi capabilă să pornească un război cu o țară vecină în termen de șase luni, dacă este capabilă să realoce resurse militare din Ucraina în cazul unui conflict înghețat sau al încheierii războiului.

Raportul a concluzionat, de asemenea, că Moscova reprezintă o amenințare regională pentru statele baltice în termen de doi ani și un război la scară largă cu Europa în termen de cinci ani, presupunând că SUA nu intervin.

Raportul recunoaște că evoluția războiului din Ucraina va dicta probabil intențiile viitoare ale Rusiei, adăugând că „este puțin probabil ca Rusia să poată susține atât războiul din Ucraina, cât și un război simultan cu NATO”.

De asemenea, raportul nu ia în considerare o creștere a capacităților militare ale NATO pentru a le egala pe cele ale Moscovei.

Della Rocca (ARF): „NATO se confruntă cu cel mai periculos şi cel mai imprevizibil mediu de securitate”

NATO se confruntă cu „cel mai periculos şi cel mai imprevizibil mediu de securitate” de decenii, a afirmat, luni, reprezentantul Forţei de Reacţie Aliată (ARF), colonelul Raffaele Della Rocca, scrie Agerpres.

Acesta a participat, alături de reprezentantul Comandamentului Forţelor Întrunite (CFI-MApN), colonelul Bogdan Tudorache, la conferinţa de presă de prezentare a exerciţiului multinaţional STEADFAST DART 25 (STDT 25), care se desfăşoară în Grecia, Bulgaria şi România.

„Timp de 75 de ani, aliaţii au colaborat pentru siguranţa populaţiei. NATO este o alianţă defensivă. Nu există niciun dubiu că NATO este pregătită, dispusă, capabilă să apere fiecare centimetru de teritoriu aliat, dacă este nevoie. În prezent, Alianţa se confruntă cu cel mai periculos şi cel mai imprevizibil mediu de securitate de decenii”, a arătat Della Rocca.

El a explicat că după invazia Rusiei în Ucraina, în februarie 2022, liderii NATO s-au reunit la Bruxelles pentru a discuta despre consecinţele acestei acţiuni. La Summitul de la Madrid din iunie 2022, liderii aliaţi au luat decizia de a consolida Alianţa, creând un nou model de Forţă NATO, anume ARF, îmbunătăţind astfel abilitatea Alianţei de „a face faţă oricărui scenariu”.

Cu ARF, a adăugat el, „Alianţa este capabilă să ofere o gamă mai largă de forţe disponibile care să facă faţă în foarte scurt timp la situaţii de urgenţă”.

Acest lucru implică forţe în multiple domenii, cu dislocare rapidă în scop de apărare şi descurajare. Comanda ARF este executată în sistem rotaţional, a adăugat Della Rocca.

Colonelul a explicat că STDT 25 a avut o etapă de dislocare a forţelor de la începutul anului până pe 7 februarie şi una care să evidenţieze pregătirea pe Flancul estic, care se încheie pe 21 februarie.

Scenariul exerciţiului, a mai arătat el, nu are în vedere o anume naţiune, ci „este o simulare a unei situaţii de criză care ameninţă Alianţa”, adăugând că „unul dintre scopuri este consolidarea Flancului estic”.

În ceea ce priveşte deplasarea pentru acest exerciţiu, Della Rocca a spus că „dislocarea unui număr atât de mare de oameni şi echipament din o ţară în alta înseamnă diverse provocări legate fie de infrastructură, fie de logistică, fie de interoperabilitate sau coordonare”.

„Putem spune că a fost o fază relativ de succes. Putem să ne aşteptăm la unele mici probleme, dar cred că în România impactul asupra cetăţenilor a fost foarte mic”, a evidenţiat el.

Reprezentantul Comandamentului Forţelor Întrunite (CFI-MApN), colonelul Bogdan Tudorache, a afirmat că acest tip de exerciţii reprezintă angajamentul ţării noastre faţă de NATO.

„Doar aşa putem să demonstrăm tuturor cât de interoperabili suntem. Aşa ne instruim împreună şi găsim care sunt procedurile care sunt cele mai bune pentru a lupta împreună cu aliaţii noştri”, a subliniat el.

Tudorache a spus că 1.150 de militari români şi 120 de echipamente militare fac parte din STDT 25, printre care 10 elicoptere şi patru aeronave F-16.

Unul dintre cele mai importante evenimente ale exerciţiului militar multinaţional va avea loc în poligonul de la Smârdan.

STDT 25 reuneşte 10.000 de militari din nouă ţări aliate: Bulgaria, Franţa, Grecia, Italia, România, Spania, Slovenia, Turcia, Marea Britanie.

Echipamentele implicate aparţin forţelor terestre, aeriene şi navale ale ţărilor aliate – 17 vase militare, peste 20 de aeronave şi peste 1.500 de vehicule militare terestre.

Netanyahu dă ultimatum Hamas să elibereze ostaticii până sîmbătă la prânz. Reacția grupării teroriste

Guardiola, dezamăgit după înfrângerea cu Real Madrid: ‘Nu găsesc soluția’. Cum a apărut antrenoul la interviu